Bułeczki drożdżowe z sosem pomidorowym i pieczarkami

kontakt_2
Bułeczki drożdżowe z sosem pomidorowym i pieczarkami

0

4.5 / 2

Wytrawne bułeczki to świetna propozycja przystawki na spotkanie z przyjaciółmi bądź jako przekąska w ciągu dnia.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

30 g drożdże świeże

0.75 szkl. woda letnia

1 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka cukier

4 łyżka ketchup kotlin łagodny

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

1 łyżka świeża bazylia

0.50 łyżeczka pieprz

1 szt. ząbek czosnku wycisnięty przez praskę

100 g pieczarki

Przygotowanie


1

Rozkrusz drożdże w letniej wodzie i wymieszaj je z cukrem. Odstaw na kilka minut.

2

Przesiej do miski 2 szklanki mąki i wymieszaj ją z solą, następnie dodaj zaczyn.

3

Zagnieć gładkie, nieklejące się ciasto, w razie potrzeby podsypując pozostałą mąką. Odstaw na 20 minut, by podwoiło objętość.

4

Rozpocznij przygotowanie sosu pomidorowego – wystarczy połączyć wszystkie składniki w miseczce.

5

Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm, całość posmaruj warstwą sosu pomidorowego, a na wierzchu ułóż pieczarki (pokrojone w drobną kostkę, podduszone na oliwie z oliwek ze szczyptą soli i pieprzu). Następnie złóż ciasto na pół i pokrój wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 1,5 cm.

6

Pokrojone paski zwijaj wokół palca w bułeczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec posmaruj je rozkłóconym jajkiem.

7

Piecz od 20 do 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły