Bułeczki drożdżowe z sosem pomidorowym i pieczarkami
kontakt_2
Wytrawne bułeczki to świetna propozycja przystawki na spotkanie z przyjaciółmi bądź jako przekąska w ciągu dnia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
388
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 2
Wytrawne bułeczki to świetna propozycja przystawki na spotkanie z przyjaciółmi bądź jako przekąska w ciągu dnia.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
30 g drożdże świeże
0.75 szkl. woda letnia
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. cukier
4 łyżka ketchup kotlin łagodny
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
1 łyżka świeża bazylia
0.50 łyżecz. pieprz
1 szt. ząbek czosnku wycisnięty przez praskę
100 g pieczarki
Przygotowanie
Rozkrusz drożdże w letniej wodzie i wymieszaj je z cukrem. Odstaw na kilka minut.
Przesiej do miski 2 szklanki mąki i wymieszaj ją z solą, następnie dodaj zaczyn.
Zagnieć gładkie, nieklejące się ciasto, w razie potrzeby podsypując pozostałą mąką. Odstaw na 20 minut, by podwoiło objętość.
Rozpocznij przygotowanie sosu pomidorowego – wystarczy połączyć wszystkie składniki w miseczce.
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm, całość posmaruj warstwą sosu pomidorowego, a na wierzchu ułóż pieczarki (pokrojone w drobną kostkę, podduszone na oliwie z oliwek ze szczyptą soli i pieprzu). Następnie złóż ciasto na pół i pokrój wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 1,5 cm.
Pokrojone paski zwijaj wokół palca w bułeczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec posmaruj je rozkłóconym jajkiem.
Piecz od 20 do 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
388
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.