Bułeczki drożdżowe z farszem mięsno-sojowym

m7
Bułeczki drożdżowe z farszem mięsno-sojowym

1

0 / 0

Pyszne drożdżowe bułeczki idealne do barszczu. Postaw na coś innego niż tradycyjne krokiety, czy paszteciki.

17

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szczyp. sól

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. cukier

1 łyżecz. tłuszcz

0.50 szkl. mleko

1 szkl. mleko

0.50 szkl. soja kiełki

1 szt. drożdże

1 szt. ciasto

0.50 szt. cebula

2 szt. czosnek

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

5 łyżka sos sojowy

3 łyżka olej

2 dag. drożdże

30 dag. mięso mielone wołowe

Przygotowanie


1

Przygotowujemy rozczyn: rozcieramy rozdrobnione drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące), przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.

2

W tym czasie przesiewamy mąkę i przygotowujemy farsz. Mięso mielone polewamy sosem sojowym, dodajemy posiekaną cebulę i czosnkiem, przyprawiamy solą, pieprzem - ew. do smaku papryką słodką. Kiełki soi odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.

3

Wyrośnięty rozczyn mieszamy delikatnie z mąką, zalewamy mlekiem, dokładnie ugniatamy ciast, odstawiamy do wyrośnięcia.

4

Mięso mielone smażymy na 2 łyżkach oleju, pod koniec smażenia dodajemy kiełki soi, przerzucamy na sitko całość, aby odsączyć farsz z nadmiaru tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia.

5

Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe placuszki, na jeden nakładamy farsz łyżeczką, przykrywamy drugim placuszkiem, zlepiamy formujemy bułeczkę. Powinno wyjść 6 bułeczek. Formę smarujemy tłuszczem, układamy bułeczki, odstawiamy do wyrośnięcia, pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp 180°C 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki białkiem.

6

Wyszły pyszne, polecam!!!!!!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły