Bułeczki drożdżowe z farszem mięsno-sojowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Bułeczki drożdżowe z farszem mięsno-sojowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975088974.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne drożdżowe bułeczki idealne do barszczu. Postaw na coś innego niż tradycyjne krokiety, czy paszteciki.
1
0 / 0
Pyszne drożdżowe bułeczki idealne do barszczu. Postaw na coś innego niż tradycyjne krokiety, czy paszteciki.
17
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szczyp. sól
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. tłuszcz
0.50 szkl. mleko
1 szkl. mleko
0.50 szkl. soja kiełki
1 szt. drożdże
1 szt. ciasto
0.50 szt. cebula
2 szt. czosnek
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
5 łyżka sos sojowy
3 łyżka olej
2 dag. drożdże
30 dag. mięso mielone wołowe
Przygotowanie
Przygotowujemy rozczyn: rozcieramy rozdrobnione drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące), przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.
W tym czasie przesiewamy mąkę i przygotowujemy farsz. Mięso mielone polewamy sosem sojowym, dodajemy posiekaną cebulę i czosnkiem, przyprawiamy solą, pieprzem - ew. do smaku papryką słodką. Kiełki soi odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wyrośnięty rozczyn mieszamy delikatnie z mąką, zalewamy mlekiem, dokładnie ugniatamy ciast, odstawiamy do wyrośnięcia.
Mięso mielone smażymy na 2 łyżkach oleju, pod koniec smażenia dodajemy kiełki soi, przerzucamy na sitko całość, aby odsączyć farsz z nadmiaru tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe placuszki, na jeden nakładamy farsz łyżeczką, przykrywamy drugim placuszkiem, zlepiamy formujemy bułeczkę. Powinno wyjść 6 bułeczek. Formę smarujemy tłuszczem, układamy bułeczki, odstawiamy do wyrośnięcia, pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp 180°C 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki białkiem.
Wyszły pyszne, polecam!!!!!!