Bułeczki drożdżowe z dżemem

m7
Bułeczki drożdżowe z dżemem

2

2.5 / 2

Pulchne bułeczki wypełnione dżemem. Czy może być coś lepszego?

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

0.75 kost. margaryna zwykła

2 szkl. mleko

1 szkl. dżem

5 szt. jajko

70 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

6 dek. drożdże

15 dek. cukier

Przygotowanie


1

Żółtka ucieramy z cukrem. W 1 szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do robota wsypujemy mąkę, wkładamy margarynę pokrojoną na mniejsze cząstki, wlewamy rozczyn z żółtek, rozczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto w robocie około 1 minuty.

2

Następnie ciasto przekładamy do miski, stawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Jeśli mamy dobre, świeże drożdże to ciasto pięknie nam wyrośnie już po 30 min. Następnie dodajemy do ciasta 4 łyżki mąki, ponownie zagniatamy i formujemy placuszki, na które nakładamy dżem i układamy bułeczki na blaszce na której będą się piekły.

3

Bułeczki zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanymi białkami. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły