Bułeczki drożdżowe z dżemem
m7
Pulchne bułeczki wypełnione dżemem. Czy może być coś lepszego?
Wartości odżywcze na porcję
Energia
299
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
2.5 / 2
Pulchne bułeczki wypełnione dżemem. Czy może być coś lepszego?
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.75 kostka margaryna zwykła
2 szkl. mleko
1 szkl. dżem
5 szt. jajko
70 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
6 dag. drożdże
15 dag. cukier
Przygotowanie
Żółtka ucieramy z cukrem. W 1 szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do robota wsypujemy mąkę, wkładamy margarynę pokrojoną na mniejsze cząstki, wlewamy rozczyn z żółtek, rozczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto w robocie około 1 minuty.
Następnie ciasto przekładamy do miski, stawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Jeśli mamy dobre, świeże drożdże to ciasto pięknie nam wyrośnie już po 30 min. Następnie dodajemy do ciasta 4 łyżki mąki, ponownie zagniatamy i formujemy placuszki, na które nakładamy dżem i układamy bułeczki na blaszce na której będą się piekły.
Bułeczki zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanymi białkami. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
299
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.