Bułeczki bao z soczystą kaczką i sosem hoisin

EkspertOdKuchni
Bułeczki bao z soczystą kaczką i sosem hoisin

0

0 / 0

Bułeczki bao z soczystą kaczką i sosem hoisin to miękkie, parowane bułeczki w azjatyckim stylu, które wypełniasz chrupiącą kaczką, świeżą kapustą i wyrazistym majonezem miso. To świetna opcja na kolację w stylu street food, kiedy masz ochotę na coś innego niż klasyczne burgery czy kanapki. Sprawdzą się na domówce, wieczorze ze znajomymi albo jako efektowny lunch. Pokochają je fani kuchni orientalnej i ci, którzy lubią dobrze doprawione, zbalansowane smaki – słodkie, kwaśne, pikantne i umami w jednym kęsie.

15

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

4 łyżka bułeczki bao

2 szt. pierś z kaczki ze skórą

4 łyżka sos hoisin

150 g kapusta czerwona

1 łyżka sok z limonki

1 łyżecz. olej sezamowy

1 szt. świeże chili

1 pęcz. świeża kolendra

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Majonez miso

1 szt. jajko

150 ml olej roślinny

1 łyżka pasta miso jasna

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka sok z limonki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Do wysokiego naczynia włóż jajko, olej, pastę miso, starty czosnek sok z limonki, sól i pieprz.

2

Zmiksuj majonez ręcznym blenderem do uzyskania gładkiego majonezu. Dopraw według smaku.

3

Natnij skórę piersi w kratkę (uważaj, by nie naciąć mięsa).

4

Dopraw pieprzem i solą. Smaż najpierw od strony skóry na zimnej patelni, aż będzie złocista i chrupiąca, następnie odwróć i smaż jeszcze 2–3 minuty. Przełóż do piekarnika na 5–6 minut (200°C), aby była medium. Odstaw mięso na 2–3 minuty, aby odpoczęło i pokrój w cienkie plastry.

5

Pokrojoną w pióra czerwoną kapustę dopraw sokiem z limonki, olejem sezamowym, solą i pieprzem.

6

Bułeczki bao podgrzej na parze, aż będą miękkie i puszyste.

7

Na spód bułeczki włóż porcję doprawionej kapusty, polej sosem hoisin, dodaj 2–3 plastry kaczki, na wierzchu dodaj majonez miso, ułóż plasterki chili i listki kolendry.

8

Podawaj od razu, jeszcze ciepłe.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły