Bułeczki bao z soczystą kaczką i sosem hoisin

EkspertOdKuchni

Bułeczki bao z soczystą kaczką i sosem hoisin to miękkie, parowane bułeczki w azjatyckim stylu, które wypełniasz chrupiącą kaczką, świeżą kapustą i wyrazistym majonezem miso. To świetna opcja na kolację w stylu street food, kiedy masz ochotę na coś innego niż klasyczne burgery czy kanapki. Sprawdzą się na domówce, wieczorze ze znajomymi albo jako efektowny lunch. Pokochają je fani kuchni orientalnej i ci, którzy lubią dobrze doprawione, zbalansowane smaki – słodkie, kwaśne, pikantne i umami w jednym kęsie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bułeczki bao z soczystą kaczką i sosem hoisin to miękkie, parowane bułeczki w azjatyckim stylu, które wypełniasz chrupiącą kaczką, świeżą kapustą i wyrazistym majonezem miso. To świetna opcja na kolację w stylu street food, kiedy masz ochotę na coś innego niż klasyczne burgery czy kanapki. Sprawdzą się na domówce, wieczorze ze znajomymi albo jako efektowny lunch. Pokochają je fani kuchni orientalnej i ci, którzy lubią dobrze doprawione, zbalansowane smaki – słodkie, kwaśne, pikantne i umami w jednym kęsie.
15
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
4 łyżka bułeczki bao
2 szt. pierś z kaczki ze skórą
4 łyżka sos hoisin
150 g kapusta czerwona
1 łyżka sok z limonki
1 łyżecz. olej sezamowy
1 szt. świeże chili
1 pęcz. świeża kolendra
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Majonez miso
1 szt. jajko
150 ml olej roślinny
1 łyżka pasta miso jasna
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka sok z limonki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Do wysokiego naczynia włóż jajko, olej, pastę miso, starty czosnek sok z limonki, sól i pieprz.
Zmiksuj majonez ręcznym blenderem do uzyskania gładkiego majonezu. Dopraw według smaku.
Natnij skórę piersi w kratkę (uważaj, by nie naciąć mięsa).
Dopraw pieprzem i solą. Smaż najpierw od strony skóry na zimnej patelni, aż będzie złocista i chrupiąca, następnie odwróć i smaż jeszcze 2–3 minuty. Przełóż do piekarnika na 5–6 minut (200°C), aby była medium. Odstaw mięso na 2–3 minuty, aby odpoczęło i pokrój w cienkie plastry.
Pokrojoną w pióra czerwoną kapustę dopraw sokiem z limonki, olejem sezamowym, solą i pieprzem.
Bułeczki bao podgrzej na parze, aż będą miękkie i puszyste.
Na spód bułeczki włóż porcję doprawionej kapusty, polej sosem hoisin, dodaj 2–3 plastry kaczki, na wierzchu dodaj majonez miso, ułóż plasterki chili i listki kolendry.
Podawaj od razu, jeszcze ciepłe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.