Bułeczki bao z kurczakiem
EkspertOdKuchni
Bułeczki bao to wyjątkowo smaczne danie, które zachwyci każdego konesera kuchni azjatyckiej. Puszyste, lekkie i delikatne ciasto na parze wypełnione orientalnym farszem z kurczaka, chrupiącej marchewki oraz czerwonej papryki to propozycja na aromatyczny i sycący posiłek. Bułeczki bao doskonale sprawdzą się na spotkaniach z przyjaciółmi, ale też jako obiad dla całej rodziny. Spróbuj sam i poczuj smak Azji!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
256
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Bułeczki bao to wyjątkowo smaczne danie, które zachwyci każdego konesera kuchni azjatyckiej. Puszyste, lekkie i delikatne ciasto na parze wypełnione orientalnym farszem z kurczaka, chrupiącej marchewki oraz czerwonej papryki to propozycja na aromatyczny i sycący posiłek. Bułeczki bao doskonale sprawdzą się na spotkaniach z przyjaciółmi, ale też jako obiad dla całej rodziny. Spróbuj sam i poczuj smak Azji!
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. drożdże suszone
2 łyżecz. cukier
0.50 łyżecz. sól
2 łyżka olej roślinny
500 g filet z kurczaka
3 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. imbir
1 łyżka sos sojowy
1 łyżecz. cukier
0.50 łyżecz. pieprz
1 szt. marchewka
1 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
Dodaj letnią wodę i olej i wyrabiaj ciasto przez 5-7 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
Przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
W międzyczasie przygotuj farsz. W dużej patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, aż zmiękną.
Dodaj pokrojonego na kawałki kurczaka i smaż na złoty kolor.
Dodaj posiekany imbir, sos sojowy, cukier, pieprz, pokrojone w słupki marchewki i czerwoną paprykę.
Smaż całość na małym ogniu, mieszając przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj z niego kulę i podziel ją na 12 równych części.
Każdą część rozwałkuj, aby powstały okrągłe placki o średnicy około 10 cm. Na połówkę każdego z nich połóż papier do pieczenia i złóż ciasto na pół. Odstaw na 20 minut pod ściereczką.
Po tym czasie włóż bułeczki na 15-20 minut do specjalnego naczynia przeznaczonego do gotowania na parze.
Po wyjęciu delikatnie usuń papier do pieczenia ze środka każdej bułki i napełnij przygotowanym wcześniej farszem. Posyp posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
256
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.