Bułeczki bao z kurczakiem

EkspertOdKuchni
Bułeczki bao z kurczakiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Bułeczki bao to wyjątkowo smaczne danie, które zachwyci każdego konesera kuchni azjatyckiej. Puszyste, lekkie i delikatne ciasto na parze wypełnione orientalnym farszem z kurczaka, chrupiącej marchewki oraz czerwonej papryki to propozycja na aromatyczny i sycący posiłek. Bułeczki bao doskonale sprawdzą się na spotkaniach z przyjaciółmi, ale też jako obiad dla całej rodziny. Spróbuj sam i poczuj smak Azji!

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżecz. drożdże suszone

2 łyżecz. cukier

0.50 łyżecz. sól

2 łyżka olej roślinny

500 g filet z kurczaka

3 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. imbir

1 łyżka sos sojowy

1 łyżecz. cukier

0.50 łyżecz. pieprz

1 szt. marchewka

1 szt. cebula

1 szt. papryka czerwona

Przygotowanie


W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.

Dodaj letnią wodę i olej i wyrabiaj ciasto przez 5-7 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.

Przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.

W międzyczasie przygotuj farsz. W dużej patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, aż zmiękną.

Dodaj pokrojonego na kawałki kurczaka i smaż na złoty kolor.

Dodaj posiekany imbir, sos sojowy, cukier, pieprz, pokrojone w słupki marchewki i czerwoną paprykę.

Smaż całość na małym ogniu, mieszając przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj z niego kulę i podziel ją na 12 równych części.

Każdą część rozwałkuj, aby powstały okrągłe placki o średnicy około 10 cm. Na połówkę każdego z nich połóż papier do pieczenia i złóż ciasto na pół. Odstaw na 20 minut pod ściereczką.

Po tym czasie włóż bułeczki na 15-20 minut do specjalnego naczynia przeznaczonego do gotowania na parze.

Po wyjęciu delikatnie usuń papier do pieczenia ze środka każdej bułki i napełnij przygotowanym wcześniej farszem. Posyp posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

256

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły