Bułeczki

maspexdigital
Bułeczki

1

0 / 0

Drożdżowe bułeczki nadziewane dżemem to idealne rozwiązanie dla miłośników słodkich wypieków. Są miękkie, puszyste i wyjątkowo pyszne. Domowa receptura i aromat świeżo upieczonych bułek zachwyci całą rodzinę — nie tylko podczas wspólnych śniadań! Bułeczki w kształcie serca to również idealny wypiek dla ukochanej osoby na Walentynki. 

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

25 g masło

10 g świeże drożdże

100 ciepła woda

280 g mąka lubella puszysta tortowa

20 g cukier

0.50 łyżecz. sól

1 szt. jaja l

5 aromat waniliowy

1 opak. dżem łowicz 100% truskawka

Przygotowanie


1

Masło roztopić i przestudzić. Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z wodą, a następnie wsypać 250 g mąki, cukier i sól.

2

Ciasto zagnieść ręcznie lub użyć do tego miksera i mieszadeł w kształcie haków. Należy wtedy miksować przez około 3 minuty.

3

Następnie dodać jajko, aromat waniliowy, 30 g mąki, roztopione masło i ponownie zagnieść lub zmiksować.

4

Na koniec wyjąć ciasto z miski i zagniatać ręcznie przez około 5 minut. W międzyczasie można podsypywać niewielką ilością mąki, gdyby kleiło się do stolnicy lub blatu.

5

Uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto zagnieść, a następnie rozwałkować na cienki placek.

6

Foremką do ciastek wyciąć kształty, po dwa na każdą bułeczkę.

7

Na środek jednego nałożyć 2 łyżeczki dżemu, posmarować brzegi ciasta odrobiną wody, przykryć drugim kawałkiem i skleić boki palcami.

8

Na koniec docisnąć widelcem. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i zostawić na około pół godziny.

9

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż się zarumienią. Jeść lekko przestudzone.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły