Bułeczki
maspexdigital
Drożdżowe bułeczki nadziewane dżemem to idealne rozwiązanie dla miłośników słodkich wypieków. Są miękkie, puszyste i wyjątkowo pyszne. Domowa receptura i aromat świeżo upieczonych bułek zachwyci całą rodzinę — nie tylko podczas wspólnych śniadań! Bułeczki w kształcie serca to również idealny wypiek dla ukochanej osoby na Walentynki.
1
0 / 0
Drożdżowe bułeczki nadziewane dżemem to idealne rozwiązanie dla miłośników słodkich wypieków. Są miękkie, puszyste i wyjątkowo pyszne. Domowa receptura i aromat świeżo upieczonych bułek zachwyci całą rodzinę — nie tylko podczas wspólnych śniadań! Bułeczki w kształcie serca to również idealny wypiek dla ukochanej osoby na Walentynki.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
25 g masło
10 g świeże drożdże
100 ciepła woda
280 g mąka lubella puszysta tortowa
20 g cukier
0.50 łyżecz. sól
1 szt. jaja l
5 aromat waniliowy
1 opak. dżem łowicz 100% truskawka
Przygotowanie
Masło roztopić i przestudzić. Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z wodą, a następnie wsypać 250 g mąki, cukier i sól.
Ciasto zagnieść ręcznie lub użyć do tego miksera i mieszadeł w kształcie haków. Należy wtedy miksować przez około 3 minuty.
Następnie dodać jajko, aromat waniliowy, 30 g mąki, roztopione masło i ponownie zagnieść lub zmiksować.
Na koniec wyjąć ciasto z miski i zagniatać ręcznie przez około 5 minut. W międzyczasie można podsypywać niewielką ilością mąki, gdyby kleiło się do stolnicy lub blatu.
Uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto zagnieść, a następnie rozwałkować na cienki placek.
Foremką do ciastek wyciąć kształty, po dwa na każdą bułeczkę.
Na środek jednego nałożyć 2 łyżeczki dżemu, posmarować brzegi ciasta odrobiną wody, przykryć drugim kawałkiem i skleić boki palcami.
Na koniec docisnąć widelcem. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i zostawić na około pół godziny.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż się zarumienią. Jeść lekko przestudzone.