Bułeczki
maspexdigital
Drożdżowe bułeczki nadziewane dżemem to idealne rozwiązanie dla miłośników słodkich wypieków. Są miękkie, puszyste i wyjątkowo pyszne. Domowa receptura i aromat świeżo upieczonych bułek zachwyci całą rodzinę — nie tylko podczas wspólnych śniadań! Bułeczki w kształcie serca to również idealny wypiek dla ukochanej osoby na Walentynki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1760
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
322
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Drożdżowe bułeczki nadziewane dżemem to idealne rozwiązanie dla miłośników słodkich wypieków. Są miękkie, puszyste i wyjątkowo pyszne. Domowa receptura i aromat świeżo upieczonych bułek zachwyci całą rodzinę — nie tylko podczas wspólnych śniadań! Bułeczki w kształcie serca to również idealny wypiek dla ukochanej osoby na Walentynki.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
25 g masło
10 g świeże drożdże
100 ciepła woda
280 g mąka lubella puszysta tortowa
20 g cukier
0.50 łyżecz. sól
1 szt. jaja l
5 aromat waniliowy
1 opak. dżem łowicz 100% truskawka
Przygotowanie
Masło roztopić i przestudzić. Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z wodą, a następnie wsypać 250 g mąki, cukier i sól.
Ciasto zagnieść ręcznie lub użyć do tego miksera i mieszadeł w kształcie haków. Należy wtedy miksować przez około 3 minuty.
Następnie dodać jajko, aromat waniliowy, 30 g mąki, roztopione masło i ponownie zagnieść lub zmiksować.
Na koniec wyjąć ciasto z miski i zagniatać ręcznie przez około 5 minut. W międzyczasie można podsypywać niewielką ilością mąki, gdyby kleiło się do stolnicy lub blatu.
Uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto zagnieść, a następnie rozwałkować na cienki placek.
Foremką do ciastek wyciąć kształty, po dwa na każdą bułeczkę.
Na środek jednego nałożyć 2 łyżeczki dżemu, posmarować brzegi ciasta odrobiną wody, przykryć drugim kawałkiem i skleić boki palcami.
Na koniec docisnąć widelcem. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i zostawić na około pół godziny.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż się zarumienią. Jeść lekko przestudzone.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1760
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
322
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.