Bukiet pełnoziarnisty w pekińskiej otoczce

m7
Bukiet  pełnoziarnisty w pekińskiej otoczce

0

0 / 0

Domownicy bardzo lubią makaron, a ja nie lubię gotować ciągle tego samego. dlatego lubię wymyślać ciągle nowe wersje sosów i sposobu podania. lubię zaskakiwać domowników.

20

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz ziołowy

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

1 łyżecz. oregano

1 łyżecz. papryka słodka

400 g makaron lubella świdry

500 g pierś kurczaka

50 g parmezan

1 szt. kapusta pekińska

1 szt. por

2 szt. czosnek

1 szt. cebula

1 szt. papryczki pepperoni

1 szt. pomidory krojone łowicz

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka masło

2 łyżka sos sojowy

1 łyżka ocet balsamiczny

1 łyżka nać pietruszki

1 łyżka bazylia

Przygotowanie


1

Piersi kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój na cieniutkie plastry.

2

Skrop sosem sojowym (jasnym) i orobiną octu balsamicznego, wymieszaj

3

Odstaw na 15 minut.

4

Oczyść, umyj i osusz liście kapusty pekińskiej.

5

Odłóż 6 zewnętrznych, przekrój je na pół- wzdłuż nerwu lisciowego i odstaw.

6

Resztę posiekaj drobniutko.

7

Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju, dodaj 1 łyżkę masła i poszatkowaną cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek ( 2 ząbki) i mięso. Ciągle mieszając obsmaż mięso ze wszystkich stron, dodaj paprykę w proszku, a Po chwili pokrojone w kosteczkę pomidory z puszki wraz z sokiem oraz pokrojony drobno środek kapusty pekińskiej. Dodaj 1 łyżeczkę oregano (suszone ), posiekany miąższ ostrej papryczki, dopraw solą i pieprzem (czarnym i ziołowym).

8

Duś mięso z dodatkami na wolnym ogniu, aż część wody odparuje i sos się zagęści. Ugotuj makaron z pełnego ziarna - świderki, wg przepisu na opakowaniu (ok 10 min.);

9

Kiedy makaron już dochodzi, a sos z mięsem na patelni już jest gęsty - do patelni z mięsem dodaj posiekaną natkę z pietruszki i bazylię, wymieszaj, dopraw ostatecznie solą i pieprzem,zestaw z ognia. W międzyczasie zanurz we wrzątku listki pora (na ok 3 min), spłucz w zimnej wodzie i zrób z nich wstążeczki do wiązania.

10

Każdą połówkę kapusty zwiń w szeroki otok i zwiąż paseczkiem pora.Ułóż po 3 takie otoczki na talerzu, do środka każdej włóż po jednej łyżce sosu z kawałeczkiem mięsa, następnie makaron, a na górę znowu kawałeczki mięsa z sosem.

11

Posyp wszystko obficie parmezanem, udekoruj listkami bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

781

kcal

Białka

63

gram

Węglowodany

92

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły