Bukiet pełnoziarnisty w pekińskiej otoczce
m7
Domownicy bardzo lubią makaron, a ja nie lubię gotować ciągle tego samego. dlatego lubię wymyślać ciągle nowe wersje sosów i sposobu podania. lubię zaskakiwać domowników.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
781
kcal
Białka
63
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domownicy bardzo lubią makaron, a ja nie lubię gotować ciągle tego samego. dlatego lubię wymyślać ciągle nowe wersje sosów i sposobu podania. lubię zaskakiwać domowników.
20
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz ziołowy
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 łyżecz. oregano
1 łyżecz. papryka słodka
400 g makaron lubella świdry
500 g pierś kurczaka
50 g parmezan
1 szt. kapusta pekińska
1 szt. por
2 szt. czosnek
1 szt. cebula
1 szt. papryczki pepperoni
1 szt. pomidory krojone łowicz
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka masło
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka ocet balsamiczny
1 łyżka nać pietruszki
1 łyżka bazylia
Przygotowanie
Piersi kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój na cieniutkie plastry.
Skrop sosem sojowym (jasnym) i orobiną octu balsamicznego, wymieszaj
Odstaw na 15 minut.
Oczyść, umyj i osusz liście kapusty pekińskiej.
Odłóż 6 zewnętrznych, przekrój je na pół- wzdłuż nerwu lisciowego i odstaw.
Resztę posiekaj drobniutko.
Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju, dodaj 1 łyżkę masła i poszatkowaną cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek ( 2 ząbki) i mięso. Ciągle mieszając obsmaż mięso ze wszystkich stron, dodaj paprykę w proszku, a Po chwili pokrojone w kosteczkę pomidory z puszki wraz z sokiem oraz pokrojony drobno środek kapusty pekińskiej. Dodaj 1 łyżeczkę oregano (suszone ), posiekany miąższ ostrej papryczki, dopraw solą i pieprzem (czarnym i ziołowym).
Duś mięso z dodatkami na wolnym ogniu, aż część wody odparuje i sos się zagęści. Ugotuj makaron z pełnego ziarna - świderki, wg przepisu na opakowaniu (ok 10 min.);
Kiedy makaron już dochodzi, a sos z mięsem na patelni już jest gęsty - do patelni z mięsem dodaj posiekaną natkę z pietruszki i bazylię, wymieszaj, dopraw ostatecznie solą i pieprzem,zestaw z ognia. W międzyczasie zanurz we wrzątku listki pora (na ok 3 min), spłucz w zimnej wodzie i zrób z nich wstążeczki do wiązania.
Każdą połówkę kapusty zwiń w szeroki otok i zwiąż paseczkiem pora.Ułóż po 3 takie otoczki na talerzu, do środka każdej włóż po jednej łyżce sosu z kawałeczkiem mięsa, następnie makaron, a na górę znowu kawałeczki mięsa z sosem.
Posyp wszystko obficie parmezanem, udekoruj listkami bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
781
kcal
Białka
63
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.