Example thumb
0

Składniki

1 Szczypta
pieprz ziołowy
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
oregano
1 Łyżeczka
papryka słodka
400 Gramów
ingridient
makaron Lubella świdry
500 Gramów
pierś kurczaka
50 Gramów
parmezan
1 Sztuka
kapusta pekińska
1 Sztuka
por
2 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
Papryczki pepperoni
1 Sztuka
pomidory w puszce
1 Łyżka
oliwa z oliwek
1 Łyżka
masło extra
2 Łyżki
sos sojowy
1 Łyżka
ocet balsamiczny
1 Łyżka
nać pietruszki
1 Łyżka
bazylia
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Piersi kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój na cieniutkie plastry.
  2. Skrop sosem sojowym (jasnym) i orobiną octu balsamicznego, wymieszaj
  3. Odstaw na 15 minut.
  4. Oczyść, umyj i osusz liście kapusty pekińskiej.
  5. Odłóż 6 zewnętrznych, przekrój je na pół- wzdłuż nerwu lisciowego i odstaw.
  6. Resztę posiekaj drobniutko.
  7. Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju, dodaj 1 łyżkę masła i poszatkowaną cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek ( 2 ząbki) i mięso. Ciągle mieszając obsmaż mięso ze wszystkich stron, dodaj paprykę w proszku, a Po chwili pokrojone w kosteczkę pomidory z puszki wraz z sokiem oraz pokrojony drobno środek kapusty pekińskiej. Dodaj 1 łyżeczkę oregano (suszone ), posiekany miąższ ostrej papryczki, dopraw solą i pieprzem (czarnym i ziołowym).
  8. Duś mięso z dodatkami na wolnym ogniu, aż część wody odparuje i sos się zagęści. Ugotuj makaron z pełnego ziarna - świderki, wg przepisu na opakowaniu (ok 10 min.);
  9. Kiedy makaron już dochodzi, a sos z mięsem na patelni już jest gęsty - do patelni z mięsem dodaj posiekaną natkę z pietruszki i bazylię, wymieszaj, dopraw ostatecznie solą i pieprzem,zestaw z ognia. W międzyczasie zanurz we wrzątku listki pora (na ok 3 min), spłucz w zimnej wodzie i zrób z nich wstążeczki do wiązania.
  10. Każdą połówkę kapusty zwiń w szeroki otok i zwiąż paseczkiem pora.Ułóż po 3 takie otoczki na talerzu, do środka każdej włóż po jednej łyżce sosu z kawałeczkiem mięsa, następnie makaron, a na górę znowu kawałeczki mięsa z sosem.
  11. Posyp wszystko obficie parmezanem, udekoruj listkami bazylii.

Opis

Domownicy bardzo lubią makaron, a ja nie lubię gotować ciągle tego samego. dlatego lubię wymyślać ciągle nowe wersje sosów i sposobu podania. lubię zaskakiwać domowników.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!