Budyniowiec
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Budyniowiec](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3045-1702057662926.jpeg&w=3840&q=75)
Polecam
5
0 / 0
Polecam
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 l śmietana 18%
1 szkl. cukier
6 szt. jajko
4 szt. budyń śmietankowy
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. aromat śmietankowy
2 szt. galaretka pomarańczowa
1 szt. cukier puder do dekoracji
1 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę, nadal ubijając dodawać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do ubitej masy dodać wymieszane budynie z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części. Każdy placek biszkoptowy nasączyć wodą z aromatem śmietankowym.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Śmietanę zmiksować dodając tężejącą galaretkę. Kremem przełożyć biszkopty.
Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.