Budyń waniliowy z powidłami śliwkowymi
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Budyń waniliowy z powidłami śliwkowymi](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1637-1702057591069.jpeg&w=3840&q=75)
coś na deser
0
0 / 0
coś na deser
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżecz. powidła śliwkowe łowicz
1.50 szkl. mleko
1 szt. żółtko jaja kurzego
1.50 łyżka cukier
1 łyżka mąka ziemniaczana
0.50 łyżecz. cukier waniliowy
Przygotowanie
1
Mąkę zalewany odrobiną mleka i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy żółtko, cukier i ucieramy i odstawiamy w chłodne miejsce. Pozostałe mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier waniliowym i doprowadzamy do wrzenia.
2
Zdejmujemy z ognia i do gorące mleko łączymy z utartym cukrem,żółtkiem i mąką. Chwilę podgrzewamy na małym ogniu.
3
Na wierzch budyniu kładziemy powidła śliwkowe. Możemy również wymieszać powidła z budyniem.