0

Składniki

0.5 Szklanki
Kasza jaglana
2 Szklanki
mleko roślinne
1 Szczypta
Sól himalajska

karmelizowane pietruszki

4 Sztuki
Pietruszka korzeń
1 Łyżka
miód
1 Łyżka
masło
1 Łyżka
oliwa
1 Szczypta
cynamon
1 Szczypta
sól
1 Sztuka
Rozmaryn
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Pietruszki myjemy i obieramy.
  2. Kaszę prażymy na suchej patelni, przesypujemy na sito i płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.
  3. Przekładamy kaszę do rondla, zalewamy jedną szklanką mleka roślinnego i dodajemy szczyptę soli.
  4. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (kasza musi być miękka, a mleko powinno się wchłonąć).
  5. Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika/misy blendera, zalewamy drugą szklanką mleka roślinnego i blendujemy na gładką masę.
  6. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę. Do rozpuszczonego tłuszczu wrzucamy pietruszki.
  7. Dodajemy łyżkę miodu, szczyptę soli, cynamon oraz małą gałązkę rozmarynu. Delikatnie mieszamy.
  8. Smażymy pietruszki od 5 do 7 minut.
  9. Przekładamy budyń do miseczek, na wierzch układamy łyżeczkę dżemu Łowicz 100% truskawka (idealny do tego dania z uwagi na intensywnie owocową konsystencję, bez dodatku cukru) oraz karmelizowane pietruszki.
  10. Możemy dodatkowo udekorować gałązką lub listkami rozmarynu.

Podobne przepisy

Ciasteczka śniadaniowe z dżemem truskawkowym

Łatwy Do 15 min
Ciasteczka śniadaniowe z dżemem truskawkowym

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Jaglany budyń z dżemem z róży

Łatwy Do 40 min
Jaglany budyń z dżemem z róży

Makaron (kolanka) z bułką tartą oraz owocami

Łatwy Do 15 min
Makaron (kolanka) z bułką tartą oraz owocami

Mazurek piernikowy

Łatwy Ponad 3 godz
Mazurek piernikowy

Odwrócone ciasto z jabłkami

Łatwy Do 3 godz
Odwrócone ciasto z jabłkami

Tarta z jabłkami

Trudny Do 1,5 godz
Tarta z jabłkami

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!