Budyń jaglany z dżemem truskawkowym
maspexdigital

Przepis na budyń jaglany z dżemem truskawkowym to zdrowa propozycja na pyszne śniadanie lub letni deser. Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, ale czy wiesz, że można z niej zrobić również przepyszny budyń? Udekoruj go ulubionym dżemem, my proponujemy Łowicz bez dodatku cukru, który nada mu mocno owocowy, intensywny smak. Jaglany budyń z dżemem truskawkowym to idealna propozycja na szybki deser!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
325
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 4 / 2
Oceń!
Przepis na budyń jaglany z dżemem truskawkowym to zdrowa propozycja na pyszne śniadanie lub letni deser. Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, ale czy wiesz, że można z niej zrobić również przepyszny budyń? Udekoruj go ulubionym dżemem, my proponujemy Łowicz bez dodatku cukru, który nada mu mocno owocowy, intensywny smak. Jaglany budyń z dżemem truskawkowym to idealna propozycja na szybki deser!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 szkl. kasza jaglana
2 szkl. mleko roślinne
1 szczyp. sól himalajska
4 szt. pietruszka korzeń
1 łyżka miód
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa
1 szczyp. cynamon
1 szczyp. sól
1 szt. rozmaryn
Przygotowanie
Kroki
Pietruszki myjemy i obieramy.

Kaszę prażymy na suchej patelni, przesypujemy na sito i płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.

Przekładamy kaszę do rondla, zalewamy jedną szklanką mleka roślinnego i dodajemy szczyptę soli.

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (kasza musi być miękka, a mleko powinno się wchłonąć).

Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika/misy blendera, zalewamy drugą szklanką mleka roślinnego i blendujemy na gładką masę.

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę. Do rozpuszczonego tłuszczu wrzucamy pietruszki.

Dodajemy łyżkę miodu, szczyptę soli, cynamon oraz małą gałązkę rozmarynu. Delikatnie mieszamy.

Smażymy pietruszki od 5 do 7 minut.

Przekładamy budyń do miseczek, na wierzch układamy łyżeczkę dżemu Łowicz 100% truskawka (idealny do tego dania z uwagi na intensywnie owocową konsystencję, bez dodatku cukru) oraz karmelizowane pietruszki.

Możemy dodatkowo udekorować gałązką lub listkami rozmarynu.

Wartości odżywcze na porcję
Energia
325
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.