Budyń jaglany z dżemem truskawkowym

maspexdigital
Budyń jaglany z dżemem truskawkowym

2

4 / 2

Przepis na budyń jaglany z dżemem truskawkowym to zdrowa propozycja na pyszne śniadanie lub letni deser. Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, ale czy wiesz, że można z niej zrobić również przepyszny budyń? Udekoruj go ulubionym dżemem, my proponujemy Łowicz bez dodatku cukru, który nada mu mocno owocowy, intensywny smak. Jaglany budyń z dżemem truskawkowym to idealna propozycja na szybki deser!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

0.50 szkl. kasza jaglana

2 szkl. mleko roślinne

1 szcz. sól himalajska

4 szt. pietruszka korzeń

1 łyżka miód

1 łyżka masło

1 łyżka oliwa

1 szcz. cynamon

1 szcz. sól

1 szt. rozmaryn

Przygotowanie


1

Pietruszki myjemy i obieramy.

2

Kaszę prażymy na suchej patelni, przesypujemy na sito i płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.

3

Przekładamy kaszę do rondla, zalewamy jedną szklanką mleka roślinnego i dodajemy szczyptę soli.

4

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (kasza musi być miękka, a mleko powinno się wchłonąć).

5

Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika/misy blendera, zalewamy drugą szklanką mleka roślinnego i blendujemy na gładką masę.

6

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę. Do rozpuszczonego tłuszczu wrzucamy pietruszki.

7

Dodajemy łyżkę miodu, szczyptę soli, cynamon oraz małą gałązkę rozmarynu. Delikatnie mieszamy.

8

Smażymy pietruszki od 5 do 7 minut.

9

Przekładamy budyń do miseczek, na wierzch układamy łyżeczkę dżemu Łowicz 100% truskawka (idealny do tego dania z uwagi na intensywnie owocową konsystencję, bez dodatku cukru) oraz karmelizowane pietruszki.

10

Możemy dodatkowo udekorować gałązką lub listkami rozmarynu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły