0

Składniki

0.33 Szklanki
Kasza jaglana
1.33 Szklanki
mleko roślinne
0.67 Szczypty
Sól himalajska

karmelizowane pietruszki

2.67 Sztuki
Pietruszka korzeń
0.67 Łyżki
miód
0.67 Łyżki
masło
0.67 Łyżki
oliwa
0.67 Szczypty
cynamon
0.67 Szczypty
sól
0.67 Sztuki
Rozmaryn
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Pietruszki myjemy i obieramy.
  2. Kaszę prażymy na suchej patelni, przesypujemy na sito i płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.
  3. Przekładamy kaszę do rondla, zalewamy jedną szklanką mleka roślinnego i dodajemy szczyptę soli.
  4. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (kasza musi być miękka, a mleko powinno się wchłonąć).
  5. Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika/misy blendera, zalewamy drugą szklanką mleka roślinnego i blendujemy na gładką masę.
  6. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę. Do rozpuszczonego tłuszczu wrzucamy pietruszki.
  7. Dodajemy łyżkę miodu, szczyptę soli, cynamon oraz małą gałązkę rozmarynu. Delikatnie mieszamy.
  8. Smażymy pietruszki od 5 do 7 minut.
  9. Przekładamy budyń do miseczek, na wierzch układamy łyżeczkę dżemu Łowicz 100% truskawka (idealny do tego dania z uwagi na intensywnie owocową konsystencję, bez dodatku cukru) oraz karmelizowane pietruszki.
  10. Możemy dodatkowo udekorować gałązką lub listkami rozmarynu.

Podobne przepisy

Ciasteczka śniadaniowe z dżemem truskawkowym

Łatwy Do 20 min.

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min.

Jaglany budyń z dżemem z róży

Łatwy Do 40 min.

Makaron (kolanka) z bułką tartą oraz owocami

Łatwy Do 20 min.

Mazurek piernikowy

Łatwy Ponad 3 godz.

Odwrócone ciasto z jabłkami

Łatwy Do 3 godz.

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz.

Batoniki śniadaniowe

Łatwy Do 3 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!