Budyń czekoladowy

decomorreno
Budyń czekoladowy

0

4.2 / 5

Masz ochotę na odrobinę czekoladowego szaleństwa? Postaw na intensywny czekoladowy smak w gęstym, aksamitnym budyniu. Pokażemy Ci, w jak prosty i szybki sposób możesz samodzielnie przyrządzić wartościowy budyń, bez zbędnych chemicznych dodatków. Przygotowany w ten sposób deser możesz serwowac zarówno na na ciepło, jak i na zimno. Zawsze smakuje wyśmienicie!

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

500 mleko

30 g skrobia ziemniaczana

45 g kakao decomorreno

50 g cukier

2 szt. żółtko

125 śmietanka kremowa 30%

5 szt. truskawki

Przygotowanie


1

W 150 ml mleka rozmieszaj skrobię ziemniaczaną, kakao oraz cukier i żółtka.

2

Pozostałą część mleka podgrzewaj. Gdy zacznie się gotować wlej pozostałe rozrobione składniki, cały czas energicznie mieszając.

3

Zdejmij z kuchenki garnek, kiedy budyń zgęstnieje.

4

Przelej budyń do szklanek, podawaj na gorąco lub schłodzone z dodatkiem ubitej śmietanki ze świeżymi owocami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

411

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły