Bucatini z sosem z pieczonej dyni i tuńczykiem

Lubella
Bucatini z sosem z pieczonej dyni i tuńczykiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Bucatini z sosem z pieczonej dyni i tuńczykiem to szybki sposób na przygotowanie makaronu w mniej typowej, ale prostej wersji. Sos jest gładki, kremowy i ma delikatnie słodki smak dyni, który dobrze łączy się z wyrazistym tuńczykiem. Danie jest sycące, a przy tym łatwe do zrobienia nawet w tygodniu po pracy. To doskonały wybór na jesienny obiad, kiedy dynia jest w sezonie.

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g dynia hokkaido

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. płatki chili

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

180 g makaron lubella bucatini

80 ml śmietanka 30%

3 łyżka parmezan tarty

1 szt. ząbek czosnku

0.50 szkl. woda z gotowania makaronu

1 puszka tuńczyk w oliwie

Przygotowanie


Dynię obierz, pokrój w kostkę i ułóż na blasze. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i płatkami chili.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 25 minut, aż dynia będzie miękka i lekko zarumieniona.


W międzyczasie ugotuj makaron bucatini al dente w osolonej wodzie. Odlej ok. ½ szklanki wody z gotowania.


Upieczoną dynię przełóż do malaksera. Dodaj śmietankę, tarty parmezan, przeciśnięty czosnek i trochę wody z makaronu.

Krok 1

Zblenduj na gładki, aksamitny sos.

Krok 2

Połącz makaron z sosem w garnku lub na patelni, dokładnie wymieszaj, by pokrył się sosem.

Krok 3

Nałóż porcję makaronu z sosem na talerz.

Krok 4

Na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka z puszki. Posyp dodatkowym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Krok 5

Porada:  

Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj jeszcze odrobinę wody z makaronu.

Czasy, temperatura, ustawienia


Czas pieczenia dyni25minut
Temperatura piekarnika200°C

Wartości odżywcze na porcję


Energia

645

kcal

Białka

33

gram

Węglowodany

67

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły