Bucatini z anchois i smażoną bułką tartą

Lubella
Bucatini z anchois i smażoną bułką tartą

0

0 / 0

Bucatini z anchois i bułką tartą to prosty, ale intensywny w smaku makaron inspirowany kuchnią włoską. Słone anchois, czosnek i chrupiąca bułka tarta tworzą wyrazistą kombinację, która świetnie sprawdza się jako szybki obiad lub kolacja. Danie jest niedrogie, gotowe w pół godziny i nie wymaga wielu składników. Idealne dla fanów prostych, ale konkretnych smaków. Życzymy smacznego!

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron lubella bucatini

8 szt. fileciki anchois

4 szt. ząbki czosnku

0.50 pęcz. natka pietruszki

1 łyżecz. płatki chili

50 ml oliwa z oliwek

0.50 szkl. bułka tarta

40 g parmezan

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami z opakowania. Zostaw pół szklanki wody z makaronu.

2

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj anchois i rozdrobnij je podczas smażenia.

3

Dodaj posiekany czosnek i płatki chilli. Smaż przez 2 minuty, mieszając.

4

Dodaj posiekaną natkę pietruszki (część zostaw do posypania gotowego makaronu).

5

Dodaj ugotowany makaron i wodę. Smaż, mieszając, aż sos zgęstnieje.

6

W osobnym rondelku na pozostałej oliwie przesmaż bułkę tartą, aż się zarumieni.

7

Podawaj makaron posypany bułką tartą, tartym parmezanem i natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły