Bucatini alla carbonara

m7
Bucatini alla carbonara

0

0 / 0

Bucatini to długie rurki makaronowe, bardzo cienkie, podobne do spaghetti, tylko z dziurką w środku. na wstępie lojalnie uprzedzam, że przy tym daniu dieta zaczyna się dopiero od jutra. Ale jest takie proste i oczywiste, że nie sposób sobie odmówić.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 rama cremfine do gotowania

1 szcz. sól morska

1 szcz. pieprz

500 g makaron bucatini

200 g chudy bekon

50 g parmezan tarty

4 szt. jaja l

1 szt. pęczek natki pietruszki

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Ugotuj bucatini w dużej ilości wody z solą morską i łyżką oliwy.

2

Pokrój boczek w paseczki.

3

Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka ze śmietaną i 2,5 łyżkami tartego parmezanu. Dodaj sól i pieprz do smaku.

4

Podsmaż boczek na patelni na złoto.

5

Zahartuj makaron pod zimną wodą, dodaj trochę oliwy, żeby się nie sklejał.

6

Wymieszaj boczek z makaronem i wlej sos. Szybko podgrzej całość na małym ogniu (jaja nie mogą się całkowicie ściąć).

7

Podawaj od razu z siekaną natką i parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły