Bucatini alla carbonara
m7
0
0 / 0
Bucatini to długie rurki makaronowe, bardzo cienkie, podobne do spaghetti, tylko z dziurką w środku. na wstępie lojalnie uprzedzam, że przy tym daniu dieta zaczyna się dopiero od jutra. Ale jest takie proste i oczywiste, że nie sposób sobie odmówić.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 rama cremfine do gotowania
1 szcz. sól morska
1 szcz. pieprz
500 g makaron bucatini
200 g chudy bekon
50 g parmezan tarty
4 szt. jaja l
1 szt. pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Ugotuj bucatini w dużej ilości wody z solą morską i łyżką oliwy.
Pokrój boczek w paseczki.
Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka ze śmietaną i 2,5 łyżkami tartego parmezanu. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Podsmaż boczek na patelni na złoto.
Zahartuj makaron pod zimną wodą, dodaj trochę oliwy, żeby się nie sklejał.
Wymieszaj boczek z makaronem i wlej sos. Szybko podgrzej całość na małym ogniu (jaja nie mogą się całkowicie ściąć).
Podawaj od razu z siekaną natką i parmezanem.