Brzoskwiniowe omleciki

m7
Brzoskwiniowe omleciki

2

0 / 0

Idealne na deser na każdą okazję: randke czy imprezę, ale nie tylko

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

4 łyżeczka żelatyna

400 g śmietana kremówka

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. cytryna

2 szt. brzoskwinia

2 szt. cukier waniliowy

5 łyżka cukier

3 łyżka mąka pszenna

3 łyżka mąka ziemniaczana

5 łyżka sok z cytryny

2 łyżka likier pomarańczowy

1 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Żólyka utrzeć z 2 łyżkami ciepłej wody. Dodać 2/3 cukru i skórkę cytrynową, ubijać dalej, aż masa nabierze jasnokremowego koloru. Białka ubić z resztą cukru, przełożyć do żóltek. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Natłuszczoną blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować na niej 6 kwadratów z ciasta (13x13).

2

Piec ok. 10 minut w temp. 200 c. Gorące omleciki złożyć na połówki.

3

Przygotować krem: miąższ z brzoskwiń zmiksować z sokiem z cytryny, likierem i cukrem waniliowym, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Do gęstniejącej masy dodać kremówkę ubitą z cukrem. Nadziewać kremem omleciki. Można posypać pudrem i udekorować cząstkami nektarynek.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły