Brzoskwiniowe omleciki
m7
Idealne na deser na każdą okazję: randke czy imprezę, ale nie tylko
Wartości odżywcze na porcję
Energia
388
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Idealne na deser na każdą okazję: randke czy imprezę, ale nie tylko
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
4 łyżecz. żelatyna
400 g śmietana kremówka
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. cytryna
2 szt. brzoskwinia
2 szt. cukier waniliowy
5 łyżka cukier
3 łyżka mąka pszenna
3 łyżka mąka ziemniaczana
5 łyżka sok z cytryny
2 łyżka likier pomarańczowy
1 łyżka cukier
Przygotowanie
Żólyka utrzeć z 2 łyżkami ciepłej wody. Dodać 2/3 cukru i skórkę cytrynową, ubijać dalej, aż masa nabierze jasnokremowego koloru. Białka ubić z resztą cukru, przełożyć do żóltek. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Natłuszczoną blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować na niej 6 kwadratów z ciasta (13x13).
Piec ok. 10 minut w temp. 200 c. Gorące omleciki złożyć na połówki.
Przygotować krem: miąższ z brzoskwiń zmiksować z sokiem z cytryny, likierem i cukrem waniliowym, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Do gęstniejącej masy dodać kremówkę ubitą z cukrem. Nadziewać kremem omleciki. Można posypać pudrem i udekorować cząstkami nektarynek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
388
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.