Bruschetta z morelami i kozim serem
EkspertOdKuchni
Bruschetta z morelami i kozim serem to idealny wybór na śniadanie, przekąskę lub kolację. Doskonale łączy w sobie świeżość owoców, intensywny smak sera oraz chrupkość pieczywa. To także świetna propozycja na specjalne okazje, letnie przyjęcia lub spotkania w gronie najbliższych. Można ją serwować zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do dań głównych — zwłaszcza w towarzystwie sałatek, dań z grilla lub lekkich mięs. Bruschetta z morelami i kozim serem przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kremowych i niebanalnych połączeń smaków. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
572
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Bruschetta z morelami i kozim serem to idealny wybór na śniadanie, przekąskę lub kolację. Doskonale łączy w sobie świeżość owoców, intensywny smak sera oraz chrupkość pieczywa. To także świetna propozycja na specjalne okazje, letnie przyjęcia lub spotkania w gronie najbliższych. Można ją serwować zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do dań głównych — zwłaszcza w towarzystwie sałatek, dań z grilla lub lekkich mięs. Bruschetta z morelami i kozim serem przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kremowych i niebanalnych połączeń smaków. Życzymy smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g morele
60 g miód
0.50 szt. cytryna
4 łyżka masło
200 g ser kozi, twarogowy
1 szt. bagietka rustykalna lub dobry chleb pszenny
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Morele myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki, a następnie kroimy na plastry.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy miód i morele, wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy posiekany tymianek, pieprz oraz odrobinę soli.
Smażymy około 10 minut, aż morele zmiękną, a sok z nich zgęstnieje — w razie potrzeby dodajemy więcej miodu do uzyskania preferowanej słodyczy.
Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół i dzielimy na dwie części. Jeśli mamy chleb, kroimy grube kromki.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość masła i tostujemy bagietki lub chleb, do uzyskania chrupkości i złotego koloru.
Pieczywo smarujemy serkiem kozim, nakładamy przesmażone morele, doprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
572
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.