Bruschetta z morelami i kozim serem

EkspertOdKuchni
Bruschetta z morelami i kozim serem

1

0 / 0

Bruschetta z morelami i kozim serem to idealny wybór na śniadanie, przekąskę lub kolację. Doskonale łączy w sobie świeżość owoców, intensywny smak sera oraz chrupkość pieczywa. To także świetna propozycja na specjalne okazje, letnie przyjęcia lub spotkania w gronie najbliższych. Można ją serwować zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do dań głównych — zwłaszcza w towarzystwie sałatek, dań z grilla lub lekkich mięs. Bruschetta z morelami i kozim serem przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kremowych i niebanalnych połączeń smaków. Życzymy smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g morele

60 g miód

0.50 szt. cytryna

4 łyżka masło

200 g ser kozi, twarogowy

1 szt. bagietka rustykalna lub dobry chleb pszenny

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Morele myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki, a następnie kroimy na plastry.

2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy miód i morele, wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy posiekany tymianek, pieprz oraz odrobinę soli.

3

Smażymy około 10 minut, aż morele zmiękną, a sok z nich zgęstnieje — w razie potrzeby dodajemy więcej miodu do uzyskania preferowanej słodyczy.

4

Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół i dzielimy na dwie części. Jeśli mamy chleb, kroimy grube kromki.

5

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość masła i tostujemy bagietki lub chleb, do uzyskania chrupkości i złotego koloru.

6

Pieczywo smarujemy serkiem kozim, nakładamy przesmażone morele, doprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły