Bruschetta z figami i fetą
EkspertOdKuchni
Masz ochotę na niebanalne połączenie smakowe? Koniecznie zasmakuj bruschetty z figą i fetą! To idealny wybór dla osób, które cenią sobie lekkość i świeżość dań. Kawałki chrupiącego chleba pokrytego miękką fetą i słodkimi kawałkami fig doskonale komponują się ze słodyczą miodu i aromatem tymianku. Figi pieczone z fetą to propozycja dla nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
517
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Masz ochotę na niebanalne połączenie smakowe? Koniecznie zasmakuj bruschetty z figą i fetą! To idealny wybór dla osób, które cenią sobie lekkość i świeżość dań. Kawałki chrupiącego chleba pokrytego miękką fetą i słodkimi kawałkami fig doskonale komponują się ze słodyczą miodu i aromatem tymianku. Figi pieczone z fetą to propozycja dla nawet najbardziej wymagających smakoszy.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g feta
4 łyżka miód
60 oliwa z oliwek extra virgin
1 szczyp. sól, pieprz
4 szt. kromka chleba pszennego
4 szt. figi
1 pęcz. świeży tymianek
Przygotowanie
Chleb pokroić na grube kromki (około 2 cm wysokości), polać oliwą extra i wstawić do piekarnika ustawionego na opcję grill, aż pieczywo się zarumieni z wierzchu.
Fetę pokruszyć na mniejsze kawałki, a figę pokroić w plastry. Ułożyć na grillowanym chlebie i wstawić do piekarnika na 3-4 minuty.
Gotową bruschettę polać miodem, doprawić solą, pieprzem i posypać tymiankiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
517
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.