Bruschetta z figami i fetą

EkspertOdKuchni
Bruschetta z figami i fetą

0

0 / 0

Masz ochotę na niebanalne połączenie smakowe? Koniecznie zasmakuj bruschetty z figą i fetą! To idealny wybór dla osób, które cenią sobie lekkość i świeżość dań. Kawałki chrupiącego chleba pokrytego miękką fetą i słodkimi kawałkami fig doskonale komponują się ze słodyczą miodu i aromatem tymianku. Figi pieczone z fetą to propozycja dla nawet najbardziej wymagających smakoszy.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g feta

4 łyżka miód

60 oliwa z oliwek extra virgin

1 szczyp. sól, pieprz

4 szt. kromka chleba pszennego

4 szt. figi

1 pęcz. świeży tymianek

Przygotowanie


1

Chleb pokroić na grube kromki (około 2 cm wysokości), polać oliwą extra i wstawić do piekarnika ustawionego na opcję grill, aż pieczywo się zarumieni z wierzchu.

2

Fetę pokruszyć na mniejsze kawałki, a figę pokroić w plastry. Ułożyć na grillowanym chlebie i wstawić do piekarnika na 3-4 minuty.

3

Gotową bruschettę polać miodem, doprawić solą, pieprzem i posypać tymiankiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

517

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły