Brukselka zapiekana z serem
m7
1
0 / 0
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
3 porcje
Składniki
1 kg brukselka
0.30 kost. masło
2 łyżka bułka tarta
0.50 kost. ser żółty
1 łyżka sól
Przygotowanie
1
Oczyszczoną i umytą brukselkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na pół twardo. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim bułkę tartą. Polewamy nią naszą brukselkę. Posypujemy na wierzchu startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika.
3
Zapiekamy do roztopienia i zarumienienia się sera.Brukselkę w takiej wersji można podawać jako dodatek do obiadu lub jako osobne danie.