Brukselka zapiekana z serem
m7
Wartości odżywcze na porcję
Energia
472
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 kg brukselka
0.30 kostka masło
2 łyżka bułka tarta
0.50 kostka ser żółty
1 łyżka sól
Przygotowanie
Oczyszczoną i umytą brukselkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na pół twardo. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim bułkę tartą. Polewamy nią naszą brukselkę. Posypujemy na wierzchu startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika.
Zapiekamy do roztopienia i zarumienienia się sera.Brukselkę w takiej wersji można podawać jako dodatek do obiadu lub jako osobne danie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
472
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.