Brukselka zapiekana z serem

m7
Brukselka zapiekana z serem

1

0 / 0

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 kg brukselka

0.30 kostka masło

2 łyżka bułka tarta

0.50 kostka ser żółty

1 łyżka sól

Przygotowanie


1

Oczyszczoną i umytą brukselkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na pół twardo. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2

Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim bułkę tartą. Polewamy nią naszą brukselkę. Posypujemy na wierzchu startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika.

3

Zapiekamy do roztopienia i zarumienienia się sera.Brukselkę w takiej wersji można podawać jako dodatek do obiadu lub jako osobne danie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

472

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły