Brukselka z boczkiem
formularz
Brukselka jest warzywem, które albo się kocha – albo nienawidzi. Ten przepis sprawi, że od pierwszego kęsa będzie to Twoje ulubione warzywo. Przekonaj się sam czy brukselka w takiej wersji jest dla Ciebie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
189
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Brukselka jest warzywem, które albo się kocha – albo nienawidzi. Ten przepis sprawi, że od pierwszego kęsa będzie to Twoje ulubione warzywo. Przekonaj się sam czy brukselka w takiej wersji jest dla Ciebie.
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g brukselka
100 g boczek
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. suszony rozmaryn
Przygotowanie
Brukselkę myjemy. Pozbawiamy twardego końca.
Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Brukselkę przekładamy na blaszkę, posypujemy rozmarynem i podpiekamy w piekarniku przez 5-10 minut do zarumienienia.
Rozgrzewamy patelnię. Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni.
Korniszony z chilli kroimy na pół.
Upieczoną brukselkę posypujemy podsmażonym boczkiem. Doprawiamy pieprzem i solą jeżeli jest taka potrzeba.
Podajemy z korniszonami z chilli.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
189
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.