Brukselka z boczkiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
formularz
![Brukselka z boczkiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975975890.jpeg&w=3840&q=75)
Brukselka jest warzywem, które albo się kocha – albo nienawidzi. Ten przepis sprawi, że od pierwszego kęsa będzie to Twoje ulubione warzywo. Przekonaj się sam czy brukselka w takiej wersji jest dla Ciebie.
0
0 / 0
Brukselka jest warzywem, które albo się kocha – albo nienawidzi. Ten przepis sprawi, że od pierwszego kęsa będzie to Twoje ulubione warzywo. Przekonaj się sam czy brukselka w takiej wersji jest dla Ciebie.
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g brukselka
100 g boczek
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. suszony rozmaryn
Przygotowanie
Brukselkę myjemy. Pozbawiamy twardego końca.
Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Brukselkę przekładamy na blaszkę, posypujemy rozmarynem i podpiekamy w piekarniku przez 5-10 minut do zarumienienia.
Rozgrzewamy patelnię. Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni.
Korniszony z chilli kroimy na pół.
Upieczoną brukselkę posypujemy podsmażonym boczkiem. Doprawiamy pieprzem i solą jeżeli jest taka potrzeba.
Podajemy z korniszonami z chilli.