Brukselka z boczkiem

formularz
Brukselka z boczkiem

0

0 / 0

Brukselka jest warzywem, które albo się kocha – albo nienawidzi. Ten przepis sprawi, że od pierwszego kęsa będzie to Twoje ulubione warzywo. Przekonaj się sam czy brukselka w takiej wersji jest dla Ciebie.

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g brukselka

100 g boczek

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. suszony rozmaryn

Przygotowanie


1

Brukselkę myjemy. Pozbawiamy twardego końca.

2

Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut.

3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

4

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

5

Brukselkę przekładamy na blaszkę, posypujemy rozmarynem i podpiekamy w piekarniku przez 5-10 minut do zarumienienia.

6

Rozgrzewamy patelnię. Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni.

7

Korniszony z chilli kroimy na pół.

8

Upieczoną brukselkę posypujemy podsmażonym boczkiem. Doprawiamy pieprzem i solą jeżeli jest taka potrzeba.

9

Podajemy z korniszonami z chilli.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

189

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

10

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły