Brukselka po Tajsku
kontakt_2
Pikantna, chrupiąca i bardzo oryginalna – brukselka po tajsku. Idealna jako dodatek do obiadu. Zdrowe odżywianie w przepysznej wersji do której będziesz na pewno często wracał.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
264
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Pikantna, chrupiąca i bardzo oryginalna – brukselka po tajsku. Idealna jako dodatek do obiadu. Zdrowe odżywianie w przepysznej wersji do której będziesz na pewno często wracał.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
500 g brukselka
2 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. limonka
3 łyżka sos sojowy
1 łyżka cukier brązowy
4 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
1 szczyp. sól
3 łyżka olej roślinny
3 łyżka kolendra
Przygotowanie
Brukselkę myjemy i pozbawiamy twardych końców.
W garnku gotujemy wodę. Dodajemy sól i gotujemy brukselkę przez ok. 10 minut.
Czosnek przeciskamy do miseczki.
W misce mieszamy sok z limonki, sos sojowy, przeciśnięty czosnek, cukier i ketchup.
Ugotowaną brukselkę przelewamy zimną wodą. Obtaczamy we wcześniej przygotowanym przez nas sosie.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy brukselkę i podsmażamy przez 3-4 minuty.
Podajemy ze świeżą, posiekaną kolendrą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
264
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.