Brudet

Łowicz
Brudet

Średnia 0 / 0

Oceń!

Brudet to tradycyjny chorwacki gulasz lub zupa rybna. Danie przygotowuje się z różnych gatunków ryb, takich jak dorsz, dorada, łosoś, okoń morski, a także owoców morza, np. krewetek, mul lub kalmarów. Wyrazisty smak potrawy idealnie sprawdzi się na obiad i z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych dań.

14

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g dorsz

200 g dorada

100 g łosoś

250 g małże

2 szt. cebula

4 szt. ząbki czosnku

2 szt. pomidory

500 g przecier pomidorowy łowicz

50 ml oliwa z oliwek

150 ml wino białe wytrawne

2 szt. liść laurowy

1 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. cytryna

Przygotowanie


Ryby i mule oczyścić i umyć. Rybę pokroić w średniej wielkości kawałki.

W rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać sparzone i pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy Łowicz.

Do garnka dodać ryby, mule, liście laurowe, wino oraz tyle wody, aby przykryła ryby. Najpierw gotujemy na mocnym ogniu przez chwilę, następnie zmniejszamy i gotujemy, aż ryby będą miękkie. Nie mieszamy.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, można dodać plasterek cytryny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

429

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły