Brudet
Łowicz
Brudet to tradycyjny chorwacki gulasz lub zupa rybna. Danie przygotowuje się z różnych gatunków ryb, takich jak dorsz, dorada, łosoś, okoń morski, a także owoców morza, np. krewetek, mul lub kalmarów. Wyrazisty smak potrawy idealnie sprawdzi się na obiad i z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych dań.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
429
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Brudet to tradycyjny chorwacki gulasz lub zupa rybna. Danie przygotowuje się z różnych gatunków ryb, takich jak dorsz, dorada, łosoś, okoń morski, a także owoców morza, np. krewetek, mul lub kalmarów. Wyrazisty smak potrawy idealnie sprawdzi się na obiad i z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych dań.
14
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g dorsz
200 g dorada
100 g łosoś
250 g małże
2 szt. cebula
4 szt. ząbki czosnku
2 szt. pomidory
500 g przecier pomidorowy łowicz
50 ml oliwa z oliwek
150 ml wino białe wytrawne
2 szt. liść laurowy
1 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. cytryna
Przygotowanie
Ryby i mule oczyścić i umyć. Rybę pokroić w średniej wielkości kawałki.
W rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać sparzone i pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy Łowicz.
Do garnka dodać ryby, mule, liście laurowe, wino oraz tyle wody, aby przykryła ryby. Najpierw gotujemy na mocnym ogniu przez chwilę, następnie zmniejszamy i gotujemy, aż ryby będą miękkie. Nie mieszamy.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, można dodać plasterek cytryny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
429
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.