Brudet
Łowicz
Brudet to tradycyjny chorwacki gulasz lub zupa rybna. Danie przygotowuje się z różnych gatunków ryb, takich jak dorsz, dorada, łosoś, okoń morski, a także owoców morza, np. krewetek, mul lub kalmarów. Wyrazisty smak potrawy idealnie sprawdzi się na obiad i z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych dań.
1
0 / 0
Brudet to tradycyjny chorwacki gulasz lub zupa rybna. Danie przygotowuje się z różnych gatunków ryb, takich jak dorsz, dorada, łosoś, okoń morski, a także owoców morza, np. krewetek, mul lub kalmarów. Wyrazisty smak potrawy idealnie sprawdzi się na obiad i z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych dań.
14
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g dorsz
200 g dorada
100 g łosoś
250 g małże
2 szt. cebula
4 szt. ząbki czosnku
2 szt. pomidory
500 g przecier pomidorowy łowicz
50 ml oliwa z oliwek
150 ml wino białe wytrawne
2 szt. liść laurowy
1 pęcz. natka pietruszki
1 szcz. pieprz i sól do smaku
1 szt. cytryna
Przygotowanie
Ryby i mule oczyścić i umyć. Rybę pokroić w średniej wielkości kawałki.
W rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać sparzone i pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy Łowicz.
Do garnka dodać ryby, mule, liście laurowe, wino oraz tyle wody, aby przykryła ryby. Najpierw gotujemy na mocnym ogniu przez chwilę, następnie zmniejszamy i gotujemy, aż ryby będą miękkie. Nie mieszamy.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, można dodać plasterek cytryny.