Brudet

Łowicz
Brudet

1

0 / 0

Brudet to tradycyjny chorwacki gulasz lub zupa rybna. Danie przygotowuje się z różnych gatunków ryb, takich jak dorsz, dorada, łosoś, okoń morski, a także owoców morza, np. krewetek, mul lub kalmarów. Wyrazisty smak potrawy idealnie sprawdzi się na obiad i z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych dań.

14

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g dorsz

200 g dorada

100 g łosoś

250 g małże

2 szt. cebula

4 szt. ząbki czosnku

2 szt. pomidory

500 g przecier pomidorowy łowicz

50 ml oliwa z oliwek

150 ml wino białe wytrawne

2 szt. liść laurowy

1 pęcz. natka pietruszki

1 szcz. pieprz i sól do smaku

1 szt. cytryna

Przygotowanie


1

Ryby i mule oczyścić i umyć. Rybę pokroić w średniej wielkości kawałki.

2

W rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać sparzone i pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy Łowicz.

3

Do garnka dodać ryby, mule, liście laurowe, wino oraz tyle wody, aby przykryła ryby. Najpierw gotujemy na mocnym ogniu przez chwilę, następnie zmniejszamy i gotujemy, aż ryby będą miękkie. Nie mieszamy.

4

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, można dodać plasterek cytryny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły