Brownie z karmelem i słonymi precelkami

Kakao DecoMorreno

Brownie z karmelem i słonymi precelkami to idealny deser dla fanów słodko-słonych smaków. Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto przełamane słonym karmelem i chrupiącymi precelkami tworzy wyjątkową kombinację, której trudno się oprzeć. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Świetnie sprawdzi się na imprezy, spotkania ze znajomymi albo jako słodka przekąska do kawy. Jest proste w przygotowaniu, a wygląda efektownie i smakuje jeszcze lepiej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Brownie z karmelem i słonymi precelkami to idealny deser dla fanów słodko-słonych smaków. Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto przełamane słonym karmelem i chrupiącymi precelkami tworzy wyjątkową kombinację, której trudno się oprzeć. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Świetnie sprawdzi się na imprezy, spotkania ze znajomymi albo jako słodka przekąska do kawy. Jest proste w przygotowaniu, a wygląda efektownie i smakuje jeszcze lepiej.
16
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
170 g masło
3 łyżka olej roślinny
140 g cukier trzcinowy
100 g cukier biały
100 g gorzka czekolada
100 g mleczna czekolada
3 szt. jaja
120 g mąka pszenna lubella
30 g kakao decomorreno
0.50 łyżecz. sól
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
70 g precelki
Słony karmel
50 g cukier biały
25 ml śmietanka 30%
15 g masło
0.50 łyżecz. sól morska
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
W rondelku roztop masło razem z cukrem białym i trzcinowym.
Dodaj 50 g czekolady gorzkiej i 50 g czekolady mlecznej. Mieszaj od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści.
Dodaj sól i ekstrakt waniliowy. Zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Do wystudzonej masy dodaj jajka i wymieszaj.
Dodaj kakao i mąkę, a następnie mieszaj, aż masa będzie jednolita.
Pozostałą część gorzkiej czekolady pokrój w drobną kostkę i wmieszaj w masę.
Przelej masę do formy (tortownica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 25–30 minut – patyczek wbity przy brzegu ma być suchy, w środku może się kleić (brownie ma być wilgotne).
W międzyczasie przygotuj słony karmel.
Do rondelka wsyp cukier i podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania. Cukier zacznie się topić – delikatnie poruszaj garnkiem, by równomiernie się karmelizował.
Gdy cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru, zdejmij garnek z ognia.
Powoli wlej ciepłą śmietankę (uważaj – może pryskać) i szybko wymieszaj.
Dodaj masło i sól. Mieszaj, aż masa stanie się gładka.
Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Po ostudzeniu ciasta polej wierzch słonym karmelem, posyp precelkami i polej resztą rozpuszczonej czekolady.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.