Brownie z karmelem i słonymi precelkami

Kakao DecoMorreno
Brownie z karmelem i słonymi precelkami

0

0 / 0

Brownie z karmelem i słonymi precelkami to idealny deser dla fanów słodko-słonych smaków. Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto przełamane słonym karmelem i chrupiącymi precelkami tworzy wyjątkową kombinację, której trudno się oprzeć. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Świetnie sprawdzi się na imprezy, spotkania ze znajomymi albo jako słodka przekąska do kawy. Jest proste w przygotowaniu, a wygląda efektownie i smakuje jeszcze lepiej.

16

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

170 g masło

3 łyżka olej roślinny

140 g cukier trzcinowy

100 g cukier biały

100 g gorzka czekolada

100 g mleczna czekolada

3 szt. jaja

120 g mąka pszenna lubella

30 g kakao decomorreno

0.50 łyżecz. sól

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

70 g precelki

Słony karmel

50 g cukier biały

25 ml śmietanka 30%

15 g masło

0.50 łyżecz. sól morska

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

2

W rondelku roztop masło razem z cukrem białym i trzcinowym.

3

Dodaj 50 g czekolady gorzkiej i 50 g czekolady mlecznej. Mieszaj od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści.

4

Dodaj sól i ekstrakt waniliowy. Zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.

5

Do wystudzonej masy dodaj jajka i wymieszaj.

6

Dodaj kakao i mąkę, a następnie mieszaj, aż masa będzie jednolita.

7

Pozostałą część gorzkiej czekolady pokrój w drobną kostkę i wmieszaj w masę.

8

Przelej masę do formy (tortownica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

9

Piecz 25–30 minut – patyczek wbity przy brzegu ma być suchy, w środku może się kleić (brownie ma być wilgotne).

10

W międzyczasie przygotuj słony karmel.

11

Do rondelka wsyp cukier i podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania. Cukier zacznie się topić – delikatnie poruszaj garnkiem, by równomiernie się karmelizował.

12

Gdy cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru, zdejmij garnek z ognia.

13

Powoli wlej ciepłą śmietankę (uważaj – może pryskać) i szybko wymieszaj.

14

Dodaj masło i sól. Mieszaj, aż masa stanie się gładka.

15

Odstaw do lekkiego przestygnięcia.

16

Po ostudzeniu ciasta polej wierzch słonym karmelem, posyp precelkami i polej resztą rozpuszczonej czekolady.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły