Brownie z fasoli i daktyli

Kakao DecoMorreno
Brownie z fasoli i daktyli

0

0 / 0

Brownie z fasoli i daktyli to pyszny, wilgotny i mocno czekoladowy deser, który zaskakuje nie tylko smakiem, ale i zdrowym składem. Zamiast mąki i cukru używa się tutaj czerwonej fasoli, daktyli i kakao, co sprawia, że jest to idealna propozycja dla osób dbających o dietę, unikających glutenu lub cukru. To ciasto świetnie sprawdza się jako fit przekąska, deser dla dzieci czy zdrowy wypiek na imprezę. Nikt nie zgadnie, że jest zrobione z fasoli!

8

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

400 g czerwona fasola w puszce

200 g daktyle

50 g kakao decomorreno

2 szt. jaja

100 g orzechy włoskie

1 łyżka pasta pistacjowa

100 ml woda

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 20 minut. Możesz pominąć ten krok, jeśli masz miękkie daktyle.

2

W misce umieść odsączoną i przepłukaną fasolę, namoczone daktyle, sól, kakao, wodę i jajka.

3

Zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj posiekane orzechy włoskie (zostaw kilka sztuk do dekoracji).

4

Przelej masę do tortownicy o wymiarach 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Piecz w 180°C przez 25 minut.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły