Brownie z fasoli i daktyli

Kakao DecoMorreno

Brownie z fasoli i daktyli to pyszny, wilgotny i mocno czekoladowy deser, który zaskakuje nie tylko smakiem, ale i zdrowym składem. Zamiast mąki i cukru używa się tutaj czerwonej fasoli, daktyli i kakao, co sprawia, że jest to idealna propozycja dla osób dbających o dietę, unikających glutenu lub cukru. To ciasto świetnie sprawdza się jako fit przekąska, deser dla dzieci czy zdrowy wypiek na imprezę. Nikt nie zgadnie, że jest zrobione z fasoli!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Brownie z fasoli i daktyli to pyszny, wilgotny i mocno czekoladowy deser, który zaskakuje nie tylko smakiem, ale i zdrowym składem. Zamiast mąki i cukru używa się tutaj czerwonej fasoli, daktyli i kakao, co sprawia, że jest to idealna propozycja dla osób dbających o dietę, unikających glutenu lub cukru. To ciasto świetnie sprawdza się jako fit przekąska, deser dla dzieci czy zdrowy wypiek na imprezę. Nikt nie zgadnie, że jest zrobione z fasoli!
8
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
400 g czerwona fasola w puszce
200 g daktyle
50 g kakao decomorreno
2 szt. jaja
100 g orzechy włoskie
1 łyżka pasta pistacjowa
100 ml woda
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 20 minut. Możesz pominąć ten krok, jeśli masz miękkie daktyle.
W misce umieść odsączoną i przepłukaną fasolę, namoczone daktyle, sól, kakao, wodę i jajka.
Zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj posiekane orzechy włoskie (zostaw kilka sztuk do dekoracji).
Przelej masę do tortownicy o wymiarach 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180°C przez 25 minut.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.