Brownie z buraka z polewą kakaową

decomorreno

Brownie z buraka to wilgotne i obłędnie pyszne ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom czekoladowych deserów. Doskonale smakuje z polewą kakaową na wierzchu i świeżymi malinami. To świetny wybór na codzienną przekąskę do kawy lub herbaty, a także słodki poczęstunek na specjalne okazje. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
361
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 7
Brownie z buraka to wilgotne i obłędnie pyszne ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom czekoladowych deserów. Doskonale smakuje z polewą kakaową na wierzchu i świeżymi malinami. To świetny wybór na codzienną przekąskę do kawy lub herbaty, a także słodki poczęstunek na specjalne okazje. Życzymy smacznego!
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. burak gotowany
0.70 szkl. cukier trzcinowy
125 g masło roztopione
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. cynamon
100 g masło
3 łyżka mleko
3 łyżka cukier
3 łyżka kakao decomorreno
2 szt. jajka kurze
Przygotowanie
Masło roztopić, wsypać kakao, wymieszać i ostudzić.
Jaja roztrzepać z cukrem, przelać masło z kakao, dodać startego buraka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszać.
Przelać ciasto na blaszkę (20 x 20 cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.
Piec w 180 stopniach przez 20-22 minuty, a najlepiej do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą.
Polewa: W rondelku roztopić masło z dodatkiem cukru oraz mleka. Kiedy składniki całkowicie się rozpuszczą wsypać kakao i energicznie mieszać rózgą, aż zrobi się gładka i lśniąca. Polewę lekko przestudzić i polać ciasto.