Brownie z buraka z polewą kakaową

Kakao DecoMorreno
Brownie z buraka z polewą kakaową

0

4 / 7

Brownie z buraka to wilgotne i obłędnie pyszne ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom czekoladowych deserów. Doskonale smakuje z polewą kakaową na wierzchu i świeżymi malinami. To świetny wybór na codzienną przekąskę do kawy lub herbaty, a także słodki poczęstunek na specjalne okazje. Życzymy smacznego!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2 szt. buraki ugotowane

120 g mąka pszenna lubella

40 g kakao decomorreno

100 g cukier trzcinowy

80 ml olej kokosowy

150 ml mleko roślinne

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

50 g czekolada gorzka

Polewa

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka olej kokosowy

2 łyżka syrop klonowy

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

2

Zblenduj buraki z mlekiem roślinnym, olejem, cukrem i ekstraktem z wanilii na gładką masę.

3

W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.

4

Połącz suche składniki z mokrymi, mieszając tylko do połączenia składników (nie za długo).

5

Dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj.

6

Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok. 20×20 cm).

7

Piecz przez 30–35 minut. W środek można wbić patyczek – powinien być lekko wilgotny (brownie ma być wilgotne!).

8

Odstaw do ostygnięcia.

9

W rondelku rozpuść olej kokosowy.

10

Dodaj kakao, syrop i sól. Mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy.

11

Polej nią ostudzone brownie. Można schłodzić w lodówce 10–15 minut, by polewa stężała.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

361

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły