Brownie z buraka z polewą kakaową

Kakao DecoMorreno

Brownie z buraka to wilgotne i obłędnie pyszne ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom czekoladowych deserów. Doskonale smakuje z polewą kakaową na wierzchu i świeżymi malinami. To świetny wybór na codzienną przekąskę do kawy lub herbaty, a także słodki poczęstunek na specjalne okazje. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
361
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 7
Brownie z buraka to wilgotne i obłędnie pyszne ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom czekoladowych deserów. Doskonale smakuje z polewą kakaową na wierzchu i świeżymi malinami. To świetny wybór na codzienną przekąskę do kawy lub herbaty, a także słodki poczęstunek na specjalne okazje. Życzymy smacznego!
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
2 szt. buraki ugotowane
120 g mąka pszenna lubella
40 g kakao decomorreno
100 g cukier trzcinowy
80 ml olej kokosowy
150 ml mleko roślinne
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
50 g czekolada gorzka
Polewa
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka olej kokosowy
2 łyżka syrop klonowy
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
Zblenduj buraki z mlekiem roślinnym, olejem, cukrem i ekstraktem z wanilii na gładką masę.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
Połącz suche składniki z mokrymi, mieszając tylko do połączenia składników (nie za długo).
Dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok. 20×20 cm).
Piecz przez 30–35 minut. W środek można wbić patyczek – powinien być lekko wilgotny (brownie ma być wilgotne!).
Odstaw do ostygnięcia.
W rondelku rozpuść olej kokosowy.
Dodaj kakao, syrop i sól. Mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy.
Polej nią ostudzone brownie. Można schłodzić w lodówce 10–15 minut, by polewa stężała.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
361
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.