Brownie na ciemnym piwie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1705395704029.png&w=3840&q=75)
Kakao DecoMorreno
![Brownie na ciemnym piwie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1709900723814.jpg&w=3840&q=75)
Brownie na ciemnym piwie to intensywnie czekoladowe, wilgotne i pyszne ciasto, które zyskuje niepowtarzalny smak dzięki dodatkowi ciemnego piwa. Jest bardziej puszyste niż klasyczne brownie, ale ma bardziej wyczuwalny smak czekolady. Idealnie smakuje z lodami, bitą śmietaną lub cukrem pudrem na wierzchu. Gotowe ciasto sprawdzi się na wiele okazji — urodziny, uroczystości rodzinne, imprezy lub jako codzienny deser do kawy i herbaty. Smacznego!
0
0 / 0
Brownie na ciemnym piwie to intensywnie czekoladowe, wilgotne i pyszne ciasto, które zyskuje niepowtarzalny smak dzięki dodatkowi ciemnego piwa. Jest bardziej puszyste niż klasyczne brownie, ale ma bardziej wyczuwalny smak czekolady. Idealnie smakuje z lodami, bitą śmietaną lub cukrem pudrem na wierzchu. Gotowe ciasto sprawdzi się na wiele okazji — urodziny, uroczystości rodzinne, imprezy lub jako codzienny deser do kawy i herbaty. Smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
275 g mąka tortowa lubella
3 łyżka kakao decomorreno
250 ml ciemne piwo
200 g masło
200 g cukier
2 łyżecz. cukier wanilinowy
2 szt. jajka kurze
140 ml śmietana 18%
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Ciemne piwo wlewamy do rondelka i dodajemy kostkę masła. Podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Dodajemy cukier i kakao. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i odstawiamy do ostygnięcia.
W misce ubijamy śmietanę, jajka i cukier waniliowy. Dodajemy do rondelka z piwem i dokładnie mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę tortową i dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej. Do mąki wlewamy zawartość rondelka i dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik na 190°C. Masę przelewamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia.
Foremkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Po wypieczeniu studzimy ciasto i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.