Brownie na ciemnym piwie

Kakao DecoMorreno
Brownie na ciemnym piwie

0

0 / 0

Brownie na ciemnym piwie to intensywnie czekoladowe, wilgotne i pyszne ciasto, które zyskuje niepowtarzalny smak dzięki dodatkowi ciemnego piwa. Jest bardziej puszyste niż klasyczne brownie, ale ma bardziej wyczuwalny smak czekolady. Idealnie smakuje z lodami, bitą śmietaną lub cukrem pudrem na wierzchu. Gotowe ciasto sprawdzi się na wiele okazji — urodziny, uroczystości rodzinne, imprezy lub jako codzienny deser do kawy i herbaty. Smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

275 g mąka tortowa lubella

3 łyżka kakao decomorreno

250 ml ciemne piwo

200 g masło

200 g cukier

2 łyżecz. cukier wanilinowy

2 szt. jajka kurze

140 ml śmietana 18%

1 łyżecz. soda oczyszczona

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

Ciemne piwo wlewamy do rondelka i dodajemy kostkę masła. Podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Dodajemy cukier i kakao. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i odstawiamy do ostygnięcia.

2

W misce ubijamy śmietanę, jajka i cukier waniliowy. Dodajemy do rondelka z piwem i dokładnie mieszamy.

3

Do miski przesiewamy mąkę tortową i dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej. Do mąki wlewamy zawartość rondelka i dokładnie mieszamy.

4

Rozgrzewamy piekarnik na 190°C. Masę przelewamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia.

5

Foremkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.

6

Po wypieczeniu studzimy ciasto i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły