Brownie a'la Snickers

Kakao DecoMorreno
Brownie a'la Snickers

Średnia 0 / 0

Oceń!

Brownie a’la Snickers to idealne ciasto dla fanów połączenia czekolady, karmelu i orzeszków ziemnych. Wilgotne w środku, z warstwą słodkiego kajmaku i chrupiących, lekko słonych orzeszków, przypomina kultowego batona – tylko w wersji domowej. Świetnie sprawdzi się jako deser na spotkania, urodziny czy leniwe popołudnie z kawą. Życzymy smacznego!

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

100 g mleczna czekolada

80 g masło

2 szt. jaja

100 g cukier

60 g mąka pszenna lubella

2 łyżka kakao decomorreno

100 g kajmak

50 g orzeszki ziemne solone

Polewa

80 g mleczna czekolada

30 ml śmietanka 30%

10 g masło

Przygotowanie


Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Czekoladę mleczną rozpuść razem z masłem, aż powstanie gładka masa.

W misce ubij jajka z cukrem, następnie dodaj mąkę i kakao, wymieszaj do połączenia składników.

Do masy dodaj roztopioną czekoladę z masłem, delikatnie wymieszaj.

Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy i piecz w 180°C przez 25–30 minut – brownie powinno być wilgotne w środku. Po upieczeniu odstaw do lekkiego przestygnięcia.

Na lekko przestudzone brownie rozsmaruj kajmak.

Posyp solonymi orzeszkami ziemnymi, lekko dociskając do kajmaku.

Następnie przygotuj polewę. Czekoladę mleczną rozpuść z masłem i śmietanką, mieszając do uzyskania kremowej konsystencji.

Polej nią wierzch brownie i rozprowadź równomiernie.

Schłodź w lodówce min. 1 godzinę przed podaniem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły