Brownie
kontakt_6
Proste i szybkie ciasto brownie polane ulubioną polewą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
434
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Proste i szybkie ciasto brownie polane ulubioną polewą.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
0.50 szkl. kakao decomorreno
2 szt. gorzka czekolada
200 g masło
100 g mąka lubella puszysta tortowa
200 g cukier
6 szt. jaja l
5 szt. orzechy
Przygotowanie
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i połamaną na kawałki czekoladę.
Zawartość delikatnie mieszamy, kiedy masło z czekoladą zaczynają się topić. I tak aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy czekoladowej. Odstawiamy do wystygnięcia.
W drugiej misce ubijamy mikserem mąkę z cukrem i jajkami i kakao– aż do połączenia się składników w jednorodną masę (cukier nie musi się rozpuścić).
Do zmiksowanej masy wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem, wrzucam dodatki (np. orzechy) i całość starannie mieszam.
Następnie przelewamy masę brownie do blachy 30x40 (lub do dwóch keksówek) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć 2 do 3 cm wysokości.
Brownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piekę przez 20 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy na kwadratowe porcje i podajemy na różne sposoby np. na ciepło i na zimo, z lodami, z owocami i z polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
434
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.