Brownie

kontakt_6
Brownie

0

0 / 0

Proste i szybkie ciasto brownie polane ulubioną polewą.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

0.50 szkl. kakao decomorreno

2 szt. gorzka czekolada

200 g masło

100 g mąka lubella puszysta tortowa

200 g cukier

6 szt. jaja l

5 szt. orzechy

Przygotowanie


1

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i połamaną na kawałki czekoladę.

2

Zawartość delikatnie mieszamy, kiedy masło z czekoladą zaczynają się topić. I tak aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy czekoladowej. Odstawiamy do wystygnięcia.

3

W drugiej misce ubijamy mikserem mąkę z cukrem i jajkami i kakao– aż do połączenia się składników w jednorodną masę (cukier nie musi się rozpuścić).

4

Do zmiksowanej masy wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem, wrzucam dodatki (np. orzechy) i całość starannie mieszam.

5

Następnie przelewamy masę brownie do blachy 30x40 (lub do dwóch keksówek) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć 2 do 3 cm wysokości.

6

Brownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piekę przez 20 minut.

7

Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy na kwadratowe porcje i podajemy na różne sposoby np. na ciepło i na zimo, z lodami, z owocami i z polewą czekoladową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

434

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły