Brokułowy zawrót głowy
zubd
Wartości odżywcze na porcję
Energia
226
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szt. brokuły
1 szt. ser feta
3 szt. ząbek czosnku
1 szt. jogurt grecki
400 g groszek konserwowy
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. suszone oregano
Przygotowanie
Brokuły umyj pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie (nie mogą być zbyt miękkie) i poczekaj aż wystygną.
Groszek i kukurydzę wyjmij z puszki i odcedź z wody. Ser feta pokrój w kostkę.
Przygotuj sos czosnkowy: posiekaj na miazgę 3 ząbki czosnku, wymieszaj z jogurtem greckim, dodaj do smaku szczyptę soli, pieprzu i oregano.
Przygotuj półmisek do sałatki, najlepiej przeźroczysty (sałatka efektywniej wygląda). Układaj produkty warstwami, według następującej kolejności: brokuły, groszek, kukurydza, ser feta, sos, brokuły, groszek, kukurydza, ser feta, sos.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
226
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.