Brokułowa zupa kremowa

m7

Brokułowa zupa kremowa to pyszna i zdrowa propozycja na lekki obiad. Jest nie tylko smaczna, ale także pełna witamin i składników odżywczych, co czyni ją idealnym daniem dla osób dbających o zdrową dietę. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Gotową zupę można serwować zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiących grzanek. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
134
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Brokułowa zupa kremowa to pyszna i zdrowa propozycja na lekki obiad. Jest nie tylko smaczna, ale także pełna witamin i składników odżywczych, co czyni ją idealnym daniem dla osób dbających o zdrową dietę. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Gotową zupę można serwować zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiących grzanek. Smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szt. brokuły
2 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
1 szt. cebula
0.50 szt. por
1 szt. plaster selera
4 szt. brukselka
2 szt. ziemniak
1 l bulion warzywny
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Brokuł dokładnie umyj i podziel na różyczki. Łodygi obierz i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Brukselkę umyj.
Gdy będą miękkie, dodajemy brokuł i miksujemy.
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż będzie miękka i przezroczysta.
Dodaj resztę warzyw i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub przelej zupę do blendera stacjonarnego.
Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
134
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.