Brioszki

EkspertOdKuchni
Brioszki

0

0 / 0

Brioszki, nazywane również bułeczkami brioche, to delikatne, puszyste i słodkie pieczywo, które ma swoje korzenie we Francji. Ich charakterystyczna konsystencja pochodzi z dużej ilości masła, jajek i mleka, które są dodawane do ciasta. Bułeczki można podawać na wiele sposobów — z dżemem, miodem, cukrem pudrem lub w wytrawnej wersji — z mięsem lub serem.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


13 porcji

Składniki

250 mleko uht 3,2%

20 g drożdże

2 łyżecz. cukier

1 szt. żółtko jaja kurzego

500 g mąka pszenna tortowa lubella

200 g masło

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Podgrzewamy mleko. Ucieramy drożdże z cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy zaczyn na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 jajka, miękką kostkę masła, szczyptę soli i zaczyn z drożdżami. Ciasto wyrabiamy w dłoniach do jednolitej masy, jeśli bardzo się klei do dłoni, można troszkę podsypać mąką. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

Po wyrośnięciu ciasta porcjujemy ciasto na 13 równych kulek i kładziemy na blaszce z papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Brioszki smarujemy żółtkiem. Opcjonalnie posypujemy sezamem.

4

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 13-15 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły