Brioszki
EkspertOdKuchni
Brioszki, nazywane również bułeczkami brioche, to delikatne, puszyste i słodkie pieczywo, które ma swoje korzenie we Francji. Ich charakterystyczna konsystencja pochodzi z dużej ilości masła, jajek i mleka, które są dodawane do ciasta. Bułeczki można podawać na wiele sposobów — z dżemem, miodem, cukrem pudrem lub w wytrawnej wersji — z mięsem lub serem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
267
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Brioszki, nazywane również bułeczkami brioche, to delikatne, puszyste i słodkie pieczywo, które ma swoje korzenie we Francji. Ich charakterystyczna konsystencja pochodzi z dużej ilości masła, jajek i mleka, które są dodawane do ciasta. Bułeczki można podawać na wiele sposobów — z dżemem, miodem, cukrem pudrem lub w wytrawnej wersji — z mięsem lub serem.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
13 porcji
Składniki
250 mleko uht 3,2%
20 g drożdże
2 łyżecz. cukier
1 szt. żółtko jaja kurzego
500 g mąka pszenna tortowa lubella
200 g masło
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Podgrzewamy mleko. Ucieramy drożdże z cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy zaczyn na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 jajka, miękką kostkę masła, szczyptę soli i zaczyn z drożdżami. Ciasto wyrabiamy w dłoniach do jednolitej masy, jeśli bardzo się klei do dłoni, można troszkę podsypać mąką. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta porcjujemy ciasto na 13 równych kulek i kładziemy na blaszce z papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Brioszki smarujemy żółtkiem. Opcjonalnie posypujemy sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 13-15 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
267
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.