Brigadeiros — brazylijskie czekoladki

EkspertOdKuchni
Brigadeiros — brazylijskie czekoladki

0

0 / 0

Brigadeiro to tradycyjne brazylijskie słodkie kulki na bazie mleka skondensowanego, które są idealne na przyjęcia, urodziny czy po prostu jako pyszna przekąska. Mają delikatną, gęstą konsystencję i intensywny czekoladowy smak. Brigadeiro to deser, który niewątpliwie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom szybkich słodkości i wyrazistych smaków. Smacznego!

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

400 g mleko skondensowane słodzone

3 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka masło

1 szt. posypka czekoladowa

Przygotowanie


1

W małym rondelku połącz skondensowane mleko słodzone, kakao i masło. Mieszaj na małym ogniu, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Powinna mieć konsystencję gęstego karmelu. Zdejmij rondel z ognia.

2

Przełóż masę do miski i pozostaw do ostygnięcia. Możesz ją również wstawić na chwilę do lodówki, aby przyspieszyć proces.

3

Kiedy masa jest wystarczająco zimna, nasmaruj dłonie niewielką ilością masła, aby zapobiec klejeniu się masy. Za pomocą łyżeczki, nabieraj niewielkie porcje masy brigadeiro i formuj kulki o średnicy około 2-3 cm.

4

Każdą kuleczkę dokładnie obtocz w posypce czekoladowej.

5

Jeśli chcesz, możesz umieścić brigadeiros w papilotkach, aby były bardziej prezentacyjne. Jeśli nie masz papilotek, wystarczy ułożyć je na talerzu lub desce.

6

Powtarzaj proces, aż zużyjesz całą masę.

7

Brigadeiros można podawać od razu lub przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Podawaj je na temperaturze pokojowej.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły