Briam
EkspertOdKuchni
Briam to tradycyjne greckie danie warzywne, które jest popularne na całym świecie. Składa się głównie z pieczonych warzyw, takich jak cukinia, bakłażan, ziemniaki i pomidory. Całość dopełnia aromatyczny czosnek, kremowy ser feta oraz świeża bazylia. To idealny wybór dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i wszystkich, którzy cenią proste, smaczne i zdrowe potrawy. Briam może być podawany jako samodzielne danie — na gorąco lub zimno, jako przystawka lub dodatek do głównego posiłku. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Briam to tradycyjne greckie danie warzywne, które jest popularne na całym świecie. Składa się głównie z pieczonych warzyw, takich jak cukinia, bakłażan, ziemniaki i pomidory. Całość dopełnia aromatyczny czosnek, kremowy ser feta oraz świeża bazylia. To idealny wybór dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i wszystkich, którzy cenią proste, smaczne i zdrowe potrawy. Briam może być podawany jako samodzielne danie — na gorąco lub zimno, jako przystawka lub dodatek do głównego posiłku. Życzymy smacznego!
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
600 g ziemniaki
2 szt. cukinia
2 szt. bakłażan
2 szt. pomidory
200 g ser feta
3 łyżka oregano
8 łyżka oliwa z oliwek
1 szcz. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki, cukinię, bakłażany i pomidory umyć, a następnie pokroić w talarki.
Naczynie żaroodporne polać oliwą, układać warstwy warzyw kolejno, ziemniaki, cukinia, bakłażan i pomidory. Każdą warstwę polać sporą ilością oliwy, posypać oregano, solą i pieprzem oraz posiekanym drobno czosnkiem.
Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200℃ na 1-1.5 godziny.
Podawać ze świeżą bazylią i serem feta.