Briam

EkspertOdKuchni
Briam

0

0 / 0

Briam to tradycyjne greckie danie warzywne, które jest popularne na całym świecie. Składa się głównie z pieczonych warzyw, takich jak cukinia, bakłażan, ziemniaki i pomidory. Całość dopełnia aromatyczny czosnek, kremowy ser feta oraz świeża bazylia. To idealny wybór dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i wszystkich, którzy cenią proste, smaczne i zdrowe potrawy. Briam może być podawany jako samodzielne danie — na gorąco lub zimno, jako przystawka lub dodatek do głównego posiłku. Życzymy smacznego!

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

600 g ziemniaki

2 szt. cukinia

2 szt. bakłażan

2 szt. pomidory

200 g ser feta

3 łyżka oregano

8 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Ziemniaki, cukinię, bakłażany i pomidory umyć, a następnie pokroić w talarki.

2

Naczynie żaroodporne polać oliwą, układać warstwy warzyw kolejno, ziemniaki, cukinia, bakłażan i pomidory. Każdą warstwę polać sporą ilością oliwy, posypać oregano, solą i pieprzem oraz posiekanym drobno czosnkiem.

3

Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200℃ na 1-1.5 godziny.

4

Podawać ze świeżą bazylią i serem feta.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

538

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły