BOŻONARODZENIOWY PIERNIK Z POWIDŁEM

maspexdigital

Szybkie ciasto w zabiegany, świąteczny czas? Wilgotny, szybki do zrobienia piernik, przełożony powidłem Łowicz. Koniecznie spróbuj tego przepisu!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
662
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4 / 3
Szybkie ciasto w zabiegany, świąteczny czas? Wilgotny, szybki do zrobienia piernik, przełożony powidłem Łowicz. Koniecznie spróbuj tego przepisu!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
150 g masło
120 g cukier trzcinowy
4 łyżka miód
200 mleko
2 łyżka przyprawa do piernika
3 łyżka kakao decomorreno
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. jajka całe
200 g łowicz śliwki węgierki z cacao decomorreno
50 śmietanka 30%
100 g czekolada gorzka
50 g orzechy włoskie
Przygotowanie
Masło roztapiamy w garnku wraz z cukrem i miodem.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko, kakao i przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy do niej roztrzepane jajka i masę.
Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut, po czym studzimy na kratce.
Wystudzone przekrajamy wzdłuż i przekładamy powidłami.
Śmietankę podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w niej czekoladę. Dokładnie mieszamy i polewamy ciasto.
Dekorujemy orzechami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
662
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.