BOŻONARODZENIOWY PIERNIK Z POWIDŁEM

maspexdigital
BOŻONARODZENIOWY PIERNIK Z POWIDŁEM

1

4 / 3

Szybkie ciasto w zabiegany, świąteczny czas? Wilgotny, szybki do zrobienia piernik, przełożony powidłem Łowicz. Koniecznie spróbuj tego przepisu!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

150 g masło

120 g cukier trzcinowy

4 łyżka miód

200 mleko

2 łyżka przyprawa do piernika

3 łyżka kakao decomorreno

2 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szt. jajka całe

200 g łowicz śliwki węgierki z cacao decomorreno

50 śmietanka 30%

100 g czekolada gorzka

50 g orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Masło roztapiamy w garnku wraz z cukrem i miodem.

2

Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko, kakao i przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy.

3

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

4

Dodajemy do niej roztrzepane jajka i masę.

5

Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut, po czym studzimy na kratce.

7

Wystudzone przekrajamy wzdłuż i przekładamy powidłami.

8

Śmietankę podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w niej czekoladę. Dokładnie mieszamy i polewamy ciasto.

9

Dekorujemy orzechami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły