BOŻONARODZENIOWY PIERNIK Z POWIDŁEM
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![BOŻONARODZENIOWY PIERNIK Z POWIDŁEM](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975245763.jpeg&w=3840&q=75)
Szybkie ciasto w zabiegany, świąteczny czas? Wilgotny, szybki do zrobienia piernik, przełożony powidłem Łowicz. Koniecznie spróbuj tego przepisu!
1
4 / 3
Szybkie ciasto w zabiegany, świąteczny czas? Wilgotny, szybki do zrobienia piernik, przełożony powidłem Łowicz. Koniecznie spróbuj tego przepisu!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
150 g masło
120 g cukier trzcinowy
4 łyżka miód
200 mleko
2 łyżka przyprawa do piernika
3 łyżka kakao decomorreno
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. jajka całe
200 g łowicz śliwki węgierki z cacao decomorreno
50 śmietanka 30%
100 g czekolada gorzka
50 g orzechy włoskie
Przygotowanie
Masło roztapiamy w garnku wraz z cukrem i miodem.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko, kakao i przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy do niej roztrzepane jajka i masę.
Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut, po czym studzimy na kratce.
Wystudzone przekrajamy wzdłuż i przekładamy powidłami.
Śmietankę podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w niej czekoladę. Dokładnie mieszamy i polewamy ciasto.
Dekorujemy orzechami.