Bowl z nowalijkami
EkspertOdKuchni
Bowl z nowalijkami to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i dostarczenie sobie cennych wartości odżywczych. Połączenie fasolki szparagowej z kalarepą, młodymi ziemniaczkami w mundurkach, rzodkiewką, sałatą lodową, jajkiem w koszulce, mozzarellą i szczypiorkiem z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie zdrowe, lekkie i kolorowe dania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2377
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
107
gram
Tłuszcze
189
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bowl z nowalijkami to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i dostarczenie sobie cennych wartości odżywczych. Połączenie fasolki szparagowej z kalarepą, młodymi ziemniaczkami w mundurkach, rzodkiewką, sałatą lodową, jajkiem w koszulce, mozzarellą i szczypiorkiem z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie zdrowe, lekkie i kolorowe dania.
11
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 g fasolka szparagowa
1 szt. kalarepa
3 szt. ziemniaki młode
3 szt. rzodkiewka
150 g sałata lodowa
1 szt. mozzarella
1 szt. jajko
1 pęcz. szczypiorek
1 łyżka ocet
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. masło do smażenia
Przygotowanie
Młode ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. To samo robimy z fasolką szparagową. Po ugotowaniu podsmażmy całość na maśle.
Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę. Z rzodkiewek odkrajamy szypułki i przekrajamy na pół. Sałatę lodową kroimy drobno.
Wodę gotujemy z łyżką octu. Gdy zacznie mrugać, mieszamy, aby utworzyć wir i wbijamy jajko. Gotujemy przez około 3 minuty, tak aby białko się ścięło, a żółtko zostało płynne.
Wszystkie składniki umieszczamy na talerzu. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2377
kcal
Białka
54
gram
Węglowodany
107
gram
Tłuszcze
189
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.