Bowl z nowalijkami

EkspertOdKuchni
Bowl z nowalijkami

0

0 / 0

Bowl z nowalijkami to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i dostarczenie sobie cennych wartości odżywczych. Połączenie fasolki szparagowej z kalarepą, młodymi ziemniaczkami w mundurkach, rzodkiewką, sałatą lodową, jajkiem w koszulce, mozzarellą i szczypiorkiem z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie zdrowe, lekkie i kolorowe dania.

11

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

200 g fasolka szparagowa

1 szt. kalarepa

3 szt. ziemniaki młode

3 szt. rzodkiewka

150 g sałata lodowa

1 szt. mozzarella

1 szt. jajko

1 pęcz. szczypiorek

1 łyżka ocet

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. masło do smażenia

Przygotowanie


1

Młode ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. To samo robimy z fasolką szparagową. Po ugotowaniu podsmażmy całość na maśle.

2

Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę. Z rzodkiewek odkrajamy szypułki i przekrajamy na pół. Sałatę lodową kroimy drobno.

3

Wodę gotujemy z łyżką octu. Gdy zacznie mrugać, mieszamy, aby utworzyć wir i wbijamy jajko. Gotujemy przez około 3 minuty, tak aby białko się ścięło, a żółtko zostało płynne.

4

Wszystkie składniki umieszczamy na talerzu. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły