Botwinka z patelni
m7
Jako dodatek do obiadów lub lekka kolacja.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
66
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.3 / 3
Jako dodatek do obiadów lub lekka kolacja.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 łyżecz. sok z cytryny
1 szt. botwina
1 szt. cebula
1 łyżka oliwa
Przygotowanie
Liście odciąć od młodych buraków i dokładnie opłukać. Buraki porządnie wyszorować lub nawet obrać, jeśli skórka jest za gruba.
Łodygi posiekać na kawałki długości 3cm, liście na nieco dłuższe. Posiekać w kostkę cebulę.
Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie dodać łodygi. Po chwili dodać sok z cytryny do smaku (ok. pół cytryny).
Dodać liście botwinki. Całość dusić chwilę pod przykryciem. Na koniec popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
66
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.