Botwinka na zimę
EkspertOdKuchni
Botwinka w słoikach na zimę to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych wiosennych warzyw na chłodniejsze miesiące. Idealnie sprawdzi się jako baza do zup, chłodników lub dań głównych. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu, a dzięki pasteryzacji możemy cieszyć się świeżością sezonowego przysmaku przez całą zimę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
82
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Botwinka w słoikach na zimę to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych wiosennych warzyw na chłodniejsze miesiące. Idealnie sprawdzi się jako baza do zup, chłodników lub dań głównych. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu, a dzięki pasteryzacji możemy cieszyć się świeżością sezonowego przysmaku przez całą zimę.
10
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg młode buraczki z botwinką
0.50 l woda
4 szt. ząbki czosnku
2 szt. cebula
1 szt. marchew
1 szt. pietruszka
3 łyżka ocet
1 łyżka sól
1 łyżka cukier
1 łyżka olej
Przygotowanie
Buraczki i botwinkę dokładnie myjemy. Liście drobno siekamy, a buraczki obieramy i kroimy w małą kostkę.
Obieramy marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek. Warzywa kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy na złocisty kolor.
Następnie dodajemy resztę warzyw i smażymy przez kilka minut, mieszając co chwilę.
Warzywa zalewamy wodą, dodajemy cukier i ocet. Gotujemy około 30 minut pod przykryciem do momentu, aż buraki będą miękkie.
Ugotowane warzywa przelewamy do wyparzonych słoików, zostawiając z 3 cm przestrzeni od górnej krawędzi słoika. Całość zakręcamy.
Na koniec słoiki pasteryzujemy i odkładamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
82
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.