Botwinka na zimę

EkspertOdKuchni
Botwinka na zimę

0

0 / 0

Botwinka w słoikach na zimę to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych wiosennych warzyw na chłodniejsze miesiące. Idealnie sprawdzi się jako baza do zup, chłodników lub dań głównych. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu, a dzięki pasteryzacji możemy cieszyć się świeżością sezonowego przysmaku przez całą zimę.

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg młode buraczki z botwinką

0.50 l woda

4 szt. ząbki czosnku

2 szt. cebula

1 szt. marchew

1 szt. pietruszka

3 łyżka ocet

1 łyżka sól

1 łyżka cukier

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Buraczki i botwinkę dokładnie myjemy. Liście drobno siekamy, a buraczki obieramy i kroimy w małą kostkę.

2

Obieramy marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek. Warzywa kroimy w kostkę.

3

W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy na złocisty kolor.

4

Następnie dodajemy resztę warzyw i smażymy przez kilka minut, mieszając co chwilę.

5

Warzywa zalewamy wodą, dodajemy cukier i ocet. Gotujemy około 30 minut pod przykryciem do momentu, aż buraki będą miękkie.

6

Ugotowane warzywa przelewamy do wyparzonych słoików, zostawiając z 3 cm przestrzeni od górnej krawędzi słoika. Całość zakręcamy.

7

Na koniec słoiki pasteryzujemy i odkładamy do ostygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły