Botwinka

m7

Pyszna zupa z botwinką to smak wiosny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
158
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszna zupa z botwinką to smak wiosny.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. kwasek cytrynowy
1 łyżecz. przyprawa typu vegeta
3 l woda
200 g śmietana 18%
1 szt. marchew
1 szt. kostka rosołowa wołowa
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 kg botwina
Przygotowanie
Wodę ugotować z kostką rosołową.
Następnie marchewkę i buraczki umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Warzywa włożyć do gotującej się wody i gotować, aż będą miękkie.
Następnie liście i łodygi od buraczków pokroić i włożyć do zupy. Gotować kilka minut.
Dodać odrobinę kwasku cytrynowego.
Na samym końcu zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Zupę zagotować, przyprawić do smaku i gotować około 10 minut.