Botwinka
m7
Smaczna sezonowa zupa z botwinki. Koniecznie podawać z koperkiem.
0
2.8 / 5
Smaczna sezonowa zupa z botwinki. Koniecznie podawać z koperkiem.
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
200 śmietana
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. cukier
0.50 łyżecz. ocet
0.50 łyżecz. przyprawa maggi
600 g kości wieprzowe
700 g ziemniaki
1 szt. seler
1 szt. botwina
2 szt. marchew
1 szt. nać pietruszki
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
3 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka koper ogrodowy
Przygotowanie
Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować wywar.
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić.
Gdy kości będą już prawie miękkie posolić wywar, dodać marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, ziele i liść.
Gotować około 10 minut.
Dodać ocet, pieprz, maggi, cukier i wrzucić pokrojoną botwinę.
Gotować do miękkości na nieduży ogniu.
Śmietanę rozprowadzić z mąką i zagęścić zupę, zagotować.
W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Nalać zupę na talerz lub do miseczek i posypać koperkiem.