Botwinka

m7
Botwinka

0

2.8 / 5

Smaczna sezonowa zupa z botwinki. Koniecznie podawać z koperkiem.

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

200 śmietana

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. cukier

0.50 łyżecz. ocet

0.50 łyżecz. przyprawa maggi

600 g kości wieprzowe

700 g ziemniaki

1 szt. seler

1 szt. botwina

2 szt. marchew

1 szt. nać pietruszki

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

3 łyżka mąka pszenna tortowa

1 łyżka koper ogrodowy

Przygotowanie


1

Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować wywar.

2

Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić.

3

Gdy kości będą już prawie miękkie posolić wywar, dodać marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, ziele i liść.

4

Gotować około 10 minut.

5

Dodać ocet, pieprz, maggi, cukier i wrzucić pokrojoną botwinę.

6

Gotować do miękkości na nieduży ogniu.

7

Śmietanę rozprowadzić z mąką i zagęścić zupę, zagotować.

8

W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.

9

Nalać zupę na talerz lub do miseczek i posypać koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły