Bomboloni

EkspertOdKuchni
Bomboloni

0

0 / 0

Bomboloni to tradycyjne włoskie mini pączki z nadzieniem. Są one słodkie, puszyste i niezwykle smaczne. Zasmakują wszystkim miłośnikom drożdżowych wypieków. Ich delikatne wnętrze wypełnione jest kremowym nadzieniem, a zewnętrzna powierzchnia jest pokryta delikatną warstwą cukru. Bomboloni to idealna przekąska na śniadanie, podwieczorek lub deser. Świetnie smakują w towarzystwie popołudniowej kawy lub herbaty. Smacznego!

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna tortowa lubella

1 szt. budyń czekoladowy

50 g drożdże

525 mleko

125 woda

3 szt. jajko

150 g masło

100 g cukier

1 szt. skórka z cytryny

1 szcz. sól

500 olej

Przygotowanie


1

Do miski wlewamy 125 ml ciepłego mleka i wodę. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy do momentu, aż drożdże zaczną pracować.

2

W misce łączymy mąkę z jajkami, skórką z cytryny i solą. Dodajemy zaczyn drożdżowy, roztopione masło i wyrabiamy ręcznie ciasto.

3

Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je w ciepłe miejsce, aby ciasto zaczęło rosnąć.

4

W międzyczasie gotujemy budyń w 400 ml mleka.

5

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Następnie wykrawamy kółka za pomocą szklanki i odkładamy do ponownego wyrośnięcia.

6

Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzewamy olej w garnku. Smażymy pączki z obu stron po ok 2-3 minuty na stronę. Po usmażeniu wyciągamy je na ręcznik papierowy.

7

Gdy bomboloni ostygną, przekładamy budyń do rękawa cukierniczego i robimy otwór w pączkach i napełniamy je budyniem.

8

Pączki podajemy oprószone cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły