Bomboloni
EkspertOdKuchni
Bomboloni to tradycyjne włoskie mini pączki z nadzieniem. Są one słodkie, puszyste i niezwykle smaczne. Zasmakują wszystkim miłośnikom drożdżowych wypieków. Ich delikatne wnętrze wypełnione jest kremowym nadzieniem, a zewnętrzna powierzchnia jest pokryta delikatną warstwą cukru. Bomboloni to idealna przekąska na śniadanie, podwieczorek lub deser. Świetnie smakują w towarzystwie popołudniowej kawy lub herbaty. Smacznego!
0
0 / 0
Bomboloni to tradycyjne włoskie mini pączki z nadzieniem. Są one słodkie, puszyste i niezwykle smaczne. Zasmakują wszystkim miłośnikom drożdżowych wypieków. Ich delikatne wnętrze wypełnione jest kremowym nadzieniem, a zewnętrzna powierzchnia jest pokryta delikatną warstwą cukru. Bomboloni to idealna przekąska na śniadanie, podwieczorek lub deser. Świetnie smakują w towarzystwie popołudniowej kawy lub herbaty. Smacznego!
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. budyń czekoladowy
50 g drożdże
525 mleko
125 woda
3 szt. jajko
150 g masło
100 g cukier
1 szt. skórka z cytryny
1 szczyp. sól
500 olej
Przygotowanie
Do miski wlewamy 125 ml ciepłego mleka i wodę. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
W misce łączymy mąkę z jajkami, skórką z cytryny i solą. Dodajemy zaczyn drożdżowy, roztopione masło i wyrabiamy ręcznie ciasto.
Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je w ciepłe miejsce, aby ciasto zaczęło rosnąć.
W międzyczasie gotujemy budyń w 400 ml mleka.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Następnie wykrawamy kółka za pomocą szklanki i odkładamy do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzewamy olej w garnku. Smażymy pączki z obu stron po ok 2-3 minuty na stronę. Po usmażeniu wyciągamy je na ręcznik papierowy.
Gdy bomboloni ostygną, przekładamy budyń do rękawa cukierniczego i robimy otwór w pączkach i napełniamy je budyniem.
Pączki podajemy oprószone cukrem pudrem.