Bogracz (wersja II)
m7
Druga, lekko urozmaicona wersja bograczu, którą prezentujemy.
1
0 / 0
Druga, lekko urozmaicona wersja bograczu, którą prezentujemy.
17
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżeczka przyprawa typu vegeta
7 szkl. ziemniaki
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
1 szt. sos pomidorowy łowicz
3 szt. ziele angielskie
1 szt. sól, pieprz
1 szt. kluseczki:
4 szt. jaja kurze całe
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka papryka ostra
2 łyżka papryka słodka
1 łyżka przyprawa do gulaszu
1 łyżka majeranek
3 łyżka olej
700 dek. wieprzowina łopatka
Przygotowanie
Mięso pokroić w kosteczkę, polać je 2 łyżkami sosu sojowego, dodać łyżkę papryki ostrej, 2 łyżki papryki słodkiej, łyżką przyprawy do gulaszu, odstawić na 15 minut.
W tym czasie pokroić cebulę w kosteczkę, czosnek w plastry, ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, paprykę konserwową w paski.
Mięso smażyć na 2 łyżkach oleju ok. 7 minut. Następnie dodać cebulę i czosnek, smażyć. Jak mięso zacznie się przypiekać dodać sos pomidorowy (lub przecier pomidorowy rozcieńczony w szklance wody). Podsmażać ok. 7-10 minut. Zalać mięso wodą (ok. 2-3 l), przyprawić przyprawą, 2 łyżkami sosu sojowego, zielem angielskim, majerankiem, łyżką papryki słodkiej, ew. papryką ostrą (jeśli ktoś lubi bardzo pikantną zupę).
Doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone ziemniaki, gotować do miękkości ziemniaków.
Pod koniec gotowania zrobić lane kluski (wymieszać jajka z mąką - ciasto musi być bardzo gęste, łyżeczką nakładać ciasto, wrzucić do zupy). Dodać paprykę konserwową, gotować 5 minut.