Bogracz (wersja II)

m7
Bogracz (wersja II)

1

0 / 0

Druga, lekko urozmaicona wersja bograczu, którą prezentujemy.

17

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżeczka przyprawa typu vegeta

7 szkl. ziemniaki

1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

1 szt. sos pomidorowy łowicz

3 szt. ziele angielskie

1 szt. sól, pieprz

1 szt. kluseczki:

4 szt. jaja kurze całe

2 łyżka sos sojowy

1 łyżka papryka ostra

2 łyżka papryka słodka

1 łyżka przyprawa do gulaszu

1 łyżka majeranek

3 łyżka olej

700 dek. wieprzowina łopatka

Przygotowanie


1

Mięso pokroić w kosteczkę, polać je 2 łyżkami sosu sojowego, dodać łyżkę papryki ostrej, 2 łyżki papryki słodkiej, łyżką przyprawy do gulaszu, odstawić na 15 minut.

2

W tym czasie pokroić cebulę w kosteczkę, czosnek w plastry, ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, paprykę konserwową w paski.

3

Mięso smażyć na 2 łyżkach oleju ok. 7 minut. Następnie dodać cebulę i czosnek, smażyć. Jak mięso zacznie się przypiekać dodać sos pomidorowy (lub przecier pomidorowy rozcieńczony w szklance wody). Podsmażać ok. 7-10 minut. Zalać mięso wodą (ok. 2-3 l), przyprawić przyprawą, 2 łyżkami sosu sojowego, zielem angielskim, majerankiem, łyżką papryki słodkiej, ew. papryką ostrą (jeśli ktoś lubi bardzo pikantną zupę).

4

Doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone ziemniaki, gotować do miękkości ziemniaków.

5

Pod koniec gotowania zrobić lane kluski (wymieszać jajka z mąką - ciasto musi być bardzo gęste, łyżeczką nakładać ciasto, wrzucić do zupy). Dodać paprykę konserwową, gotować 5 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły