Bogracz
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Bogracz](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974512686.jpeg&w=3840&q=75)
z łopatki wieprzowej.Polecam
0
0 / 0
z łopatki wieprzowej.Polecam
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. kminek
100 g masło
1 szt. papryka czerwona
1 szt. nać pietruszki
2 szt. cebula
5 szt. liść laurowy
8 szt. jałowiec
3 szt. jaja kurze całe
5 szt. ząbek czosnku
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
7 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka masło
1.20 dag. wieprzowina łopatka
80 dag. ziemniaki
Przygotowanie
W garnku roztapiamy masło,dodajemy drobno posiekaną cebulę i paprykę, podsmażamy.Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, liście laurowe,ziele angielskie ,jałowiec,kminek ,dusimy pod przykryciem ok.15 min.na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.Dodajemy koncentrat ,zalewamy wodą.Dusimy pod przykryciem do miękkości.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.W międzyczasie składniki na kluski dokładnie wyrabiamy w misce i kładziemy łyżką małymi kluseczkami bezpośrednio do gulaszu.
Razem wszystko dusimy przez ok.15min. na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Doprawiamy do smaku,dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę.Dzielimy na porcje,podajemy z grzankami .SMACZNEGO.