Bogracz
m7
z łopatki wieprzowej.Polecam
0
0 / 0
z łopatki wieprzowej.Polecam
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szcz. sól
1 łyżeczka kminek
100 g masło
1 szt. papryka czerwona
1 szt. nać pietruszki
2 szt. cebula
5 szt. liść laurowy
8 szt. jałowiec
3 szt. jaja kurze całe
5 szt. ząbek czosnku
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
7 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka masło
1.20 dek. wieprzowina łopatka
80 dek. ziemniaki
Przygotowanie
W garnku roztapiamy masło,dodajemy drobno posiekaną cebulę i paprykę, podsmażamy.Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, liście laurowe,ziele angielskie ,jałowiec,kminek ,dusimy pod przykryciem ok.15 min.na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.Dodajemy koncentrat ,zalewamy wodą.Dusimy pod przykryciem do miękkości.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.W międzyczasie składniki na kluski dokładnie wyrabiamy w misce i kładziemy łyżką małymi kluseczkami bezpośrednio do gulaszu.
Razem wszystko dusimy przez ok.15min. na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Doprawiamy do smaku,dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę.Dzielimy na porcje,podajemy z grzankami .SMACZNEGO.