Boeuf strogonof
m7
Potrawa czasochłonna, ale warto, jak chce się zrobić dobre wrażenie na teściowej.. ;-)
1
3.3 / 7
Potrawa czasochłonna, ale warto, jak chce się zrobić dobre wrażenie na teściowej.. ;-)
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
130 śmietana
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
0.50 łyżeczka papryka słodka
1 szt. cebula
1 szt. nać pietruszki
3 łyżka olej
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka mąka puszysta tortowa lubella
50 dek. polędwica wołowa
25 dek. pieczarki
1 opak. tymbark jabłko mięta
Przygotowanie
Wołowinę pokroić w słupki grubości 1 cm. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Obsmażyć na plancie. Porzełożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu obsmażyć najpierw cebulę a potem pieczarki pokrojone w plasterki.
Warzywa włożyć do mięsa i zalać wszystko taką ilością bulionu żeby mięso było zakryte.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat i śmietanę. W razie potrzeby doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Smacznego.