Boczniaki w tempurze z sosem miodowo-musztardowym

Lubella
Boczniaki w tempurze z sosem miodowo-musztardowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Boczniaki w tempurze z sosem miodowo-musztardowym to świetna alternatywa dla klasycznych przekąsek – lekkie, chrupiące, z intensywnym, lekko orzechowym smakiem grzybów i pysznym, słodko-pikantnym sosem. Sprawdzą się zarówno na imprezę, jak i jako szybki lunch czy kolacja. Boczniaki mają mięsistą konsystencję i świetnie chłoną smaki, a po usmażeniu w panierce przypominają domowe nuggetsy – tylko w wersji wege.

11

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g boczniaki

120 g mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

150 ml woda lodowata

0.50 łyżecz. sól

1 szt. olej do smażenia

Sos

1 łyżka musztarda dijon

1 łyżka musztarda francuska z całymi ziarnami

1.50 łyżka miód płynny

1 łyżka sok z limonki

0.50 łyżecz. skórka z limonki

Przygotowanie


Boczniaki oczyść. Większe sztuki porwij na mniejsze kawałki.

W miseczce wymieszaj 2–3 łyżki mąki z odrobiną soli do smaku – będzie to do pierwszego obtoczenia grzybów.

W drugiej misce przygotuj tempurę. Jajko roztrzep, dodaj lodowatą wodę i wsyp mąkę z solą. Wymieszaj krótko widelcem – ciasto ma być lekko grudkowate, konsystencją przypominać rzadsze ciasto naleśnikowe.

Rozgrzej olej w garnku lub głębokiej patelni do temperatury ok. 170–175°C.

Boczniaki obtocz najpierw w mące z solą, a następnie w cieście tempura.

Smaż partiami w gorącym oleju na złoto i chrupiąco, po ok. 2–3 minuty z każdej strony.

Usmażone grzyby odsącz na ręczniku papierowym.

W miseczce przygotuj sos. Wymieszaj musztardę Dijon, musztardę francuską, miód, sok i skórkę z limonki.

Boczniaki podawaj gorące, chrupiące, z sosem w osobnej miseczce do maczania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły