Boczniaki w tempurze z sosem miodowo-musztardowym

Lubella

Boczniaki w tempurze z sosem miodowo-musztardowym to świetna alternatywa dla klasycznych przekąsek – lekkie, chrupiące, z intensywnym, lekko orzechowym smakiem grzybów i pysznym, słodko-pikantnym sosem. Sprawdzą się zarówno na imprezę, jak i jako szybki lunch czy kolacja. Boczniaki mają mięsistą konsystencję i świetnie chłoną smaki, a po usmażeniu w panierce przypominają domowe nuggetsy – tylko w wersji wege.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Boczniaki w tempurze z sosem miodowo-musztardowym to świetna alternatywa dla klasycznych przekąsek – lekkie, chrupiące, z intensywnym, lekko orzechowym smakiem grzybów i pysznym, słodko-pikantnym sosem. Sprawdzą się zarówno na imprezę, jak i jako szybki lunch czy kolacja. Boczniaki mają mięsistą konsystencję i świetnie chłoną smaki, a po usmażeniu w panierce przypominają domowe nuggetsy – tylko w wersji wege.
11
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g boczniaki
120 g mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
150 ml woda lodowata
0.50 łyżecz. sól
1 szt. olej do smażenia
Sos
1 łyżka musztarda dijon
1 łyżka musztarda francuska z całymi ziarnami
1.50 łyżka miód płynny
1 łyżka sok z limonki
0.50 łyżecz. skórka z limonki
Przygotowanie
Boczniaki oczyść. Większe sztuki porwij na mniejsze kawałki.
W miseczce wymieszaj 2–3 łyżki mąki z odrobiną soli do smaku – będzie to do pierwszego obtoczenia grzybów.
W drugiej misce przygotuj tempurę. Jajko roztrzep, dodaj lodowatą wodę i wsyp mąkę z solą. Wymieszaj krótko widelcem – ciasto ma być lekko grudkowate, konsystencją przypominać rzadsze ciasto naleśnikowe.
Rozgrzej olej w garnku lub głębokiej patelni do temperatury ok. 170–175°C.
Boczniaki obtocz najpierw w mące z solą, a następnie w cieście tempura.
Smaż partiami w gorącym oleju na złoto i chrupiąco, po ok. 2–3 minuty z każdej strony.
Usmażone grzyby odsącz na ręczniku papierowym.
W miseczce przygotuj sos. Wymieszaj musztardę Dijon, musztardę francuską, miód, sok i skórkę z limonki.
Boczniaki podawaj gorące, chrupiące, z sosem w osobnej miseczce do maczania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.