Boczniaki po kaszubsku
Łowicz
Boczniaki po kaszubsku to wegańska alternatywa dla śledzi po kaszubsku, która jest wyjątkowo smaczna i wyrazista. Połączenie grzybów ze słodko-kwaśnym sosem pomidorowym idealnie sprawdzi się na święta i specjalne okazje. Boczniaki po kaszubsku z pewnością przypadną do gustu nie tylko fanom roślinnych dań. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
140
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Boczniaki po kaszubsku to wegańska alternatywa dla śledzi po kaszubsku, która jest wyjątkowo smaczna i wyrazista. Połączenie grzybów ze słodko-kwaśnym sosem pomidorowym idealnie sprawdzi się na święta i specjalne okazje. Boczniaki po kaszubsku z pewnością przypadną do gustu nie tylko fanom roślinnych dań. Smacznego!
16
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g boczniaki
10 szt. suszone śliwki
2 szt. cebula
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
2 szt. liść laurowy
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka ocet jabłkowy
0.50 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. cukier trzcinowy
0.50 łyżecz. majeranek
0.50 szkl. woda
2 szt. ogórki kiszone
2 szt. goździki
1 szt. olej do smażenia
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Boczniaki przeciąć wzdłuż i obsmażyć na patelni z obu stron po 2-3 minuty, aż złapią złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na talerz.
Cebulę posiekać w pióra, a śliwki pokroić w paski.
Na patelni przesmażyć cebulę (2-3 minuty), następnie dodać śliwki, cukier, sos sojowy, przecier pomidorowy, przyprawy, ocet oraz wodę. Całość smażyć na średnim ogniu, mieszając przez ok. 5 minut, aż całość lekko zgęstnieje.
Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę i wymieszać z usmażoną cebulą oraz boczniakami. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
140
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.