Boczniaki po kaszubsku

Łowicz
Boczniaki po kaszubsku

0

0 / 0

Boczniaki po kaszubsku to wegańska alternatywa dla śledzi po kaszubsku, która jest wyjątkowo smaczna i wyrazista. Połączenie grzybów ze słodko-kwaśnym sosem pomidorowym idealnie sprawdzi się na święta i specjalne okazje. Boczniaki po kaszubsku z pewnością przypadną do gustu nie tylko fanom roślinnych dań. Smacznego!

16

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g boczniaki

10 szt. suszone śliwki

2 szt. cebula

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

2 szt. liść laurowy

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka sos sojowy

2 łyżka ocet jabłkowy

0.50 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. cukier trzcinowy

0.50 łyżecz. majeranek

0.50 szkl. woda

2 szt. ogórki kiszone

2 szt. goździki

1 szt. olej do smażenia

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Boczniaki przeciąć wzdłuż i obsmażyć na patelni z obu stron po 2-3 minuty, aż złapią złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na talerz.

2

Cebulę posiekać w pióra, a śliwki pokroić w paski.

3

Na patelni przesmażyć cebulę (2-3 minuty), następnie dodać śliwki, cukier, sos sojowy, przecier pomidorowy, przyprawy, ocet oraz wodę. Całość smażyć na średnim ogniu, mieszając przez ok. 5 minut, aż całość lekko zgęstnieje.

4

Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę i wymieszać z usmażoną cebulą oraz boczniakami. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły