Boczkowy zawijaniec

m7
Boczkowy zawijaniec

0

0 / 0

Pieczony smakołyk do chrzanu lub ćwikły.

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

2 kg boczek

1 szczyp. sól

1 łyżecz. gorczyca

3 l woda

1 szt. jajko

5 szt. ziele angielskie

6 szt. liść laurowy

6 szt. pieprz

Przygotowanie


1

Zagotować wodę z listkami, zielem angielskim, pieprzem i gorczycą. Studzimy, dodajemy tak dużo soli by surowe jajko wrzucone do zimnej marynaty pływało po wierzchu i się nie topiło. Boczek wkładamy do marynaty na 6 dni i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie boczek rolujemy, wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

419

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

b/d

0

Tłuszcze

43

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły