Boczkowy zawijaniec
m7
Pieczony smakołyk do chrzanu lub ćwikły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
419
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pieczony smakołyk do chrzanu lub ćwikły.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
2 kg boczek
1 szczyp. sól
1 łyżecz. gorczyca
3 l woda
1 szt. jajko
5 szt. ziele angielskie
6 szt. liść laurowy
6 szt. pieprz
Przygotowanie
Zagotować wodę z listkami, zielem angielskim, pieprzem i gorczycą. Studzimy, dodajemy tak dużo soli by surowe jajko wrzucone do zimnej marynaty pływało po wierzchu i się nie topiło. Boczek wkładamy do marynaty na 6 dni i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie boczek rolujemy, wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
419
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.