Boczkowiec
m7
Pyszny boczek do chleba, gdy mamy już dość sklepowych wędlin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
430
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszny boczek do chleba, gdy mamy już dość sklepowych wędlin.
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1.50 kg świeży boczek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
3 łyżecz. czosnek granulowany( lub 3 ząbki świeżego)
1 łyżecz. majeranek
500 g mięso wieprzowe
0.30 szkl. woda
2 szt. liście laurowe
2 szt. ziela angielskie
5 szt. ziarna pieprzu czarnego
Przygotowanie
Boczek myjemy. Wzdłuż wycinamy cienkie paski ( robimy rowki ), mielimy mięso.
doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czosnek, majeranek i wodę, wyrabiamy.
boczek silimy i posypujemy czosnkiem, w rowki wkładamy mięso, resztę układamy na płacie boczku.
zwijamy w rulon. Bierzemy czystą ściereczkę, ciasno zawijamy i związujemy mocno dratwą lub mocnymi nićmi.
wkładamy do brytfanny, zalewamy wodą, dodajemy liść, ziele, czosnek, pieprz i gotujemy 1 godzinę.
po godzinie obracamy boczek na drugą stronę i znów gotujemy 1 godzinę.
po ugotowaniu kładziemy boczek między dwie deski i przygniatamy czymś ciężkim, może to być brytfanna, w której gotowaliśmy, ale wypełniona wodą.
tak obciążony boczek trzymamy około 1 godziny w celu sprasowania mięsa.
po upływie tego czasu odcinamy nici, zdejmujemy ściereczkę.
mamy gotowy boczkowiec do spożycia.
najlepiej smakuje do chleba z chrzanem lub musztardą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
430
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.