Boczkowiec

m7
Boczkowiec

0

0 / 0

Pyszny boczek do chleba, gdy mamy już dość sklepowych wędlin.

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1.50 kg świeży boczek

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

3 łyżeczka czosnek granulowany( lub 3 ząbki świeżego)

1 łyżeczka majeranek

500 g mięso wieprzowe

0.30 szkl. woda

2 szt. liście laurowe

2 szt. ziela angielskie

5 szt. ziarna pieprzu czarnego

Przygotowanie


1

Boczek myjemy. Wzdłuż wycinamy cienkie paski ( robimy rowki ), mielimy mięso.

2

doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czosnek, majeranek i wodę, wyrabiamy.

3

boczek silimy i posypujemy czosnkiem, w rowki wkładamy mięso, resztę układamy na płacie boczku.

4

zwijamy w rulon. Bierzemy czystą ściereczkę, ciasno zawijamy i związujemy mocno dratwą lub mocnymi nićmi.

5

wkładamy do brytfanny, zalewamy wodą, dodajemy liść, ziele, czosnek, pieprz i gotujemy 1 godzinę.

6

po godzinie obracamy boczek na drugą stronę i znów gotujemy 1 godzinę.

7

po ugotowaniu kładziemy boczek między dwie deski i przygniatamy czymś ciężkim, może to być brytfanna, w której gotowaliśmy, ale wypełniona wodą.

8

tak obciążony boczek trzymamy około 1 godziny w celu sprasowania mięsa.

9

po upływie tego czasu odcinamy nici, zdejmujemy ściereczkę.

10

mamy gotowy boczkowiec do spożycia.

11

najlepiej smakuje do chleba z chrzanem lub musztardą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły