Bób po katalońsku

m7
Bób po katalońsku

0

0 / 0

Przepis pochodzi z książki janiny pałęckiej i oskara sabańskiego "potrawy z hiszpańskiej tawerny"

12

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. pieprz zmielony

1 łyżeczka czosnek

0.50 łyżeczka sól

2 szkl. bob świeży

0.50 szkl. wytrawne wino

1 szt. liść laurowy

1 łyżka smalec

3 łyżka szczypiorek

1 łyżka liście mięty

2 łyżka pietruszka

50 dek. kiełbasa sucha

3 dek. bekon

Przygotowanie


1

Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach widelcem włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia jeszcze 5 minut. Wyjąć, osuszyć i pokroić na plasterki grubości 0,5 cm. W naczyniu o grubym dnie stopić smalec, dodać drobno pokrajany bekon i wytopić z niego skwarki. Złociste i chrupiące wyjąć i osuszyć na papierowej serwetce. Do tłuszczu dodać szczypiorek lub nać młodej cebulki oraz czosnek i dusić przez 5 minut. Wlać wino i pół szklanki wody, wrzucić plasterki kiełbasy, skwarki, miętę, listek laurowy, doprawić solą i pieprzem.

2

Zagotować na silnym ogniu, a następnie zmniejszyć płomień i dusić 20 minut w garnku niezbyt szczelnie przykrytym. Dodać bób i pietruszkę. Ciągle mieszając dusić aż bób będzie zupełnie miękki. Przyprawić do smaku solą i posypać natkę pietruszki lub koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły