0

Składniki

1 Szczypta
Pieprz zmielony
1 Łyżeczka
czosnek
0.5 Łyżeczki
sól
2 Szklanki
Bob świeży
0.5 Szklanki
Wytrawne wino
1 Sztuka
liść laurowy
1 Łyżka
smalec
3 Łyżki
szczypiorek
1 Łyżka
Liście mięty
2 Łyżki
pietruszka
50 Dekagramów
Kiełbasa sucha
3 Dekagramy
Bekon
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach widelcem włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia jeszcze 5 minut. Wyjąć, osuszyć i pokroić na plasterki grubości 0,5 cm. W naczyniu o grubym dnie stopić smalec, dodać drobno pokrajany bekon i wytopić z niego skwarki. Złociste i chrupiące wyjąć i osuszyć na papierowej serwetce. Do tłuszczu dodać szczypiorek lub nać młodej cebulki oraz czosnek i dusić przez 5 minut. Wlać wino i pół szklanki wody, wrzucić plasterki kiełbasy, skwarki, miętę, listek laurowy, doprawić solą i pieprzem.
  2. Zagotować na silnym ogniu, a następnie zmniejszyć płomień i dusić 20 minut w garnku niezbyt szczelnie przykrytym. Dodać bób i pietruszkę. Ciągle mieszając dusić aż bób będzie zupełnie miękki. Przyprawić do smaku solą i posypać natkę pietruszki lub koperkiem.

Opis

Przepis pochodzi z książki janiny pałęckiej i oskara sabańskiego "potrawy z hiszpańskiej tawerny"

Podobne przepisy

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Biała ryba z rzymskiego garnka

Łatwy Do 1 godz
Biała ryba z rzymskiego garnka

Kociołek warzywny

Łatwy Do 40 min
Kociołek warzywny

Kokardki z pieczarkami

Łatwy Do 1 godz
Kokardki z pieczarkami

Makaron pióra z brokułami

Łatwy Do 1 godz
Makaron pióra z brokułami

Penne funghi

Łatwy Do 1 godz
Penne funghi

Żeberka wieprzowe po węgiersku

Średni Do 40 min
Żeberka wieprzowe po węgiersku

Cannelloni z groszkiem

Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!