Bób po katalońsku
m7
Przepis pochodzi z książki janiny pałęckiej i oskara sabańskiego "potrawy z hiszpańskiej tawerny"
Wartości odżywcze na porcję
Energia
579
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Przepis pochodzi z książki janiny pałęckiej i oskara sabańskiego "potrawy z hiszpańskiej tawerny"
12
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz zmielony
1 łyżecz. czosnek
0.50 łyżecz. sól
2 szkl. bob świeży
0.50 szkl. wytrawne wino
1 szt. liść laurowy
1 łyżka smalec
3 łyżka szczypiorek
1 łyżka liście mięty
2 łyżka pietruszka
50 dag. kiełbasa sucha
3 dag. bekon
Przygotowanie
Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach widelcem włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia jeszcze 5 minut. Wyjąć, osuszyć i pokroić na plasterki grubości 0,5 cm. W naczyniu o grubym dnie stopić smalec, dodać drobno pokrajany bekon i wytopić z niego skwarki. Złociste i chrupiące wyjąć i osuszyć na papierowej serwetce. Do tłuszczu dodać szczypiorek lub nać młodej cebulki oraz czosnek i dusić przez 5 minut. Wlać wino i pół szklanki wody, wrzucić plasterki kiełbasy, skwarki, miętę, listek laurowy, doprawić solą i pieprzem.
Zagotować na silnym ogniu, a następnie zmniejszyć płomień i dusić 20 minut w garnku niezbyt szczelnie przykrytym. Dodać bób i pietruszkę. Ciągle mieszając dusić aż bób będzie zupełnie miękki. Przyprawić do smaku solą i posypać natkę pietruszki lub koperkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
579
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.