Bliny śmietankowe

Lubella

Bliny śmietankowe to wyjątkowo puszyste i lekkie placuszki smażone na złoto, które doskonale sprawdzą się na śniadanie, deser lub podwieczorek. Ich sekret tkwi w prostym, domowym cieście z żółtek, śmietany i mąki, wzbogaconym ubitymi białkami, które nadają im niezwykłą miękkość i lekkość. Gotowe bliny są delikatnie słodkie, aksamitne w środku i chrupiące z zewnątrz — idealne do podania z cukrem pudrem, owocami, dżemem lub kleksem śmietany. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
189
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Bliny śmietankowe to wyjątkowo puszyste i lekkie placuszki smażone na złoto, które doskonale sprawdzą się na śniadanie, deser lub podwieczorek. Ich sekret tkwi w prostym, domowym cieście z żółtek, śmietany i mąki, wzbogaconym ubitymi białkami, które nadają im niezwykłą miękkość i lekkość. Gotowe bliny są delikatnie słodkie, aksamitne w środku i chrupiące z zewnątrz — idealne do podania z cukrem pudrem, owocami, dżemem lub kleksem śmietany. Smacznego!
7
Składniki
25 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
100 g mąka pszenna lubella
80 g śmietana 18%
3 szt. jaja
10 g cukier
1 szczyp. sól
3 łyżka olej do smażenia
1 łyżka cukier puder do posypania
Przygotowanie
Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do dużej miski, a białka do osobnej.
Do żółtek dodaj śmietanę, wymieszaj rózgą lub mikserem do połączenia.
Następnie dodaj przesianą mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Wymieszaj na gładką masę – ciasto będzie dość gęste.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta przy pomocy szpatułki – nie mieszaj zbyt energicznie, by nie stracić puszystości.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju.
Nakładaj porcje ciasta łyżką, formując małe placuszki. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor (ok. 1–2 minuty z każdej strony).
Gotowe bliny oprósz cukrem pudrem i podawaj na ciepło. Można je także serwować z konfiturą, miodem, owocami lub śmietaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
189
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.