Bliny litewskie
Lubella
Bliny litewskie to placki ziemniaczane, które są wypełnione mięsnym farszem. Są lekko chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie puszyste w środku. Idealnie smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny. Smacznego!
1
0 / 0
Bliny litewskie to placki ziemniaczane, które są wypełnione mięsnym farszem. Są lekko chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie puszyste w środku. Idealnie smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny. Smacznego!
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g mąka lubella puszysta poznańska
1 kg ziemniaki
1 szt. jajko
3 szt. cebula biała
3 szt. ząbki czosnku
500 g mięso mielone
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. papryka wędzona
2 łyżka śmietana 18%
1 szt. szczypiorek do posypania
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Mięso mielone doprawiamy przyprawami i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy do lodówki.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (możemy użyć również tarki).
Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy przyprawami według uznania.
Rozgrzewamy olej na patelni.
Nakładamy niewielkie porcje ciasta na patelnię, tworząc okrągłe placki. Smażymy na złoty kolor.
Podczas smażenia kładziemy mięso mielone na górę placka i przykrywamy porcją masy ziemniaczanej.
Placek przekładamy na drugą stronę i smażymy na złocisty kolor. Po wysmażeniu bliny kładziemy na ręcznik papierowy.
Bliny litewskie podajemy ze śmietaną i posypujemy szczypiorkiem.