Bliny litewskie

Lubella
Bliny litewskie

1

0 / 0

Bliny litewskie to placki ziemniaczane, które są wypełnione mięsnym farszem. Są lekko chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie puszyste w środku. Idealnie smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny. Smacznego!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g mąka lubella puszysta poznańska

1 kg ziemniaki

1 szt. jajko

3 szt. cebula biała

3 szt. ząbki czosnku

500 g mięso mielone

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. papryka wędzona

2 łyżka śmietana 18%

1 szt. szczypiorek do posypania

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Mięso mielone doprawiamy przyprawami i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy do lodówki.

2

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (możemy użyć również tarki).

3

Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy przyprawami według uznania.

4

Rozgrzewamy olej na patelni.

5

Nakładamy niewielkie porcje ciasta na patelnię, tworząc okrągłe placki. Smażymy na złoty kolor.

6

Podczas smażenia kładziemy mięso mielone na górę placka i przykrywamy porcją masy ziemniaczanej.

7

Placek przekładamy na drugą stronę i smażymy na złocisty kolor. Po wysmażeniu bliny kładziemy na ręcznik papierowy.

8

Bliny litewskie podajemy ze śmietaną i posypujemy szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły