Bliny litewskie
Lubella
Bliny litewskie to placki ziemniaczane, które są wypełnione mięsnym farszem. Są lekko chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie puszyste w środku. Idealnie smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
759
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Bliny litewskie to placki ziemniaczane, które są wypełnione mięsnym farszem. Są lekko chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie puszyste w środku. Idealnie smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny. Smacznego!
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g mąka lubella puszysta poznańska
1 kg ziemniaki
1 szt. jajko
3 szt. cebula biała
3 szt. ząbki czosnku
500 g mięso mielone
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. papryka wędzona
2 łyżka śmietana 18%
1 szt. szczypiorek do posypania
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Mięso mielone doprawiamy przyprawami i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy do lodówki.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (możemy użyć również tarki).
Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy przyprawami według uznania.
Rozgrzewamy olej na patelni.
Nakładamy niewielkie porcje ciasta na patelnię, tworząc okrągłe placki. Smażymy na złoty kolor.
Podczas smażenia kładziemy mięso mielone na górę placka i przykrywamy porcją masy ziemniaczanej.
Placek przekładamy na drugą stronę i smażymy na złocisty kolor. Po wysmażeniu bliny kładziemy na ręcznik papierowy.
Bliny litewskie podajemy ze śmietaną i posypujemy szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
759
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.