Bitki z pieczarkami
m7
0
0 / 0
Przepis na tradycyjne bitki otrzymałam od mojej teściowej. Ja dodaje jeszcze do nich pieczarki efekt - palce lizać!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg karkówka wołowa
0.30 kg pieczarki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz ziołowy
1 szcz. oregano
1 szcz. majeranek
1 kost. kostka wołowa
5 łyżka przyprawa typu vegeta
6 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
30 dek. margaryna zwykła
Przygotowanie
Karkówkę kroje w cienkie plastry i tak ją pozostawiam (nie ubijam).
W pokrojone plastry wcieram Vegetę, sól, pieprz ziołowy, oregano i majeranek.Całość odstawiam na 15 minut.
Każdy kawałek mięsa obtaczam w mące a następnie smażę na oleju obustronnie.
W rondelku rozpuszczam margarynę, po czym wrzucam wszystkie kawałki mięsa. Całość dusze- stopniowo podlewając wodą.
Równocześnie podsmażam na patelni wcześniej umyte, obrane i drobno pokrojone pieczarki (aż się usmażą).
Mięso duszę nawet do 50 minut (musi być miękkie). Dla smaku dodaję kostkę wołową.Gdy mięso i sos jest gotowy dorzucam pieczarki i mieszam.
Całość podaje z ziemniakami.
SMACZNEGO.